Zašto ukrajinska kontraofanziva sporo napreduje i šta je to “Surovkinova linija odbrane”

Vojni analitičari tvrde da Ukrajinske snage, uprkos brojnim napadima koji traju već mjesec dana, nisu uspjele da značajnije probiju takozvanu “Surovikinovu liniju odbrane”.

No o čemu se zapravo radi i šta podrazumijeva linija odbrane za koju Rusi smatraju da je neprobojna?

“Linija Surovikina”, kako je po ruskom generalu Sergeju Surovikinu nazivaju neki zapadni vojni analitičari i mediji u Rusiji, jeste sistem odbrane koji se sastoji od desetina utvrđenih linija vatre, uključujući široka minska polja i inžinjerske prepreke.

Ta linija je formirana praktično osam mjeseci i proteže se u dubinu odbrane na nekoliko desetina kilometara.

U ovom sistemu odbrane predviđen je razvoj transportno-logističke mreže sa čvorištima i bazama.

Zahvaljujući kratkim logističkim maršrutama Oružane snage Rusije mogu da prebacuju rezerve sa jednog dijela na drugi bez ugrožavanja borbene gotovosti na frontu.

Osim mreže odbrambenih linija, formirane su jake grupe artiljerijskog oružja, reaktivne artiljerije i Vazdušno-kosmičkih snaga, kao i helikoptera vojne avijacije “Ka-52” i jurišne avijacije sa avio-bombama “FAB-250/500”, koje su opremljene modulima za navođenje i korekcije.

U slučaju da se tehnika Oružanih snaga Ukrajine ipak probije, onda ruska kopnena vojska dobija podršku avijacije i djeluje “kružno”, odnosno po zemaljskim ciljevima tada djeluju helikopteri, izlaze jurišne jedinice i bombarderi.

Previous post Podignuta optužnica protiv 12 crnogorskih funkcionera bivše vlasti
Next post VRANE- najintelegentnije ptice