Ursula von der Leyen: Preokrenut ćemo svaki kamen sve dok Putin i njegovi pristaše ne budu odgovarali za zločine u Ukrajini

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila da će preokrenuti “svaki kamen” kako bi ruski predsjednik Vladimir Putin odgovarao za agresiju na Ukrajinu.

“Preokrenut ćemo svaki kamen sve dok Putin i njegovi pristaše ne budu odgovarali za zločine u Ukrajini”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u izjavi povodom otvaranja centra za kazneni progon zločina počinjenih u ruskoj agresiji na tu zemlju. Nova institucija smještena je u blizini europske pravosudne agencije Eurojust u Haagu. 

Predsjednica EK rekla je da će on “igrati ključnu ulogu u osiguravanju da se krivci privedu pravdi”, prenosi agencija dpa. 

ICC već izdao međunarodnu tjeralicu za Putinom

Zapadne države od početka invazije traže pravne načine da procesuiraju Rusiju. Međunarodni kazneni sud (ICC), također u Haagu, nedavno je izdao međunarodnu tjeralicu za Putinom zbog zločina poput navodne deportacije maloljetnika iz Ukrajine u Rusiju.

Centar je otvoren u sklopu Eurojusta, a očekuje se da će prikupljati dokaze i pripremati ciljane optužnice protiv počinitelja.

Uključene pravosudne vlasti ne isključuju mogućnost kaznenog progona ruskog vodstva.

Ukrajina, nekoliko država EU, ali i Međunarodni kazneni sud (ICC) uključeni su u rad centra. U okviru Eurojusta je ranije uspostavljena središnja baza podataka za dokaze o ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidu.

Previous post VRANE- najintelegentnije ptice
Next post Vrijeđali Srbe na društvenim mrežama pa uhapšeni