Ukrajinci razočarani francuskim oklopnim vozilima: Potpuno su nepraktični

Ukrajinska vojska se žali na oklopna vozila AMX-10 RC koje joj je ove godine isporučila Francuska. Kaže se da su vrlo mobilni, ali “nepraktični” za napade na prvoj crti.

Kijev je već u aprilu objavio da ima na raspolaganju te transportere, na čemu je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio francuskom kolegi Emmanuelu Macronu.

Ali sada ima mnogo pritužbi na vozila, ukrajinski oficir s činom maora koji zapovijeda bataljonom u Donbasu izjavio je da su naoružanje ovih vozila na kotačima i njihovi osmatrački uređaji dobri, ali da su “neprikladni” za raspoređivanje u napadu zbog njihovog lakog oklopa.

“Nažalost, imali smo slučaj kada je cijela četveročlana posada umrla unutra. Nakon artiljerijskog napada jedna od granata eksplodirala je u blizini vozila. Krhotine su probile oklop i pogodile spremnik streljiva koji je eksplodirao”, kazao je oficir.

Dodao je da se njihov slab oklop pokazao kao velika slabost, te da neki AMX-10 RC imaju problema s prijenosom. Očito se ne snalaze dobro kada se kreću po prašnjavim cestama.

klix.ba

Previous post Otkriveno kako su članovi posade “Titana” proveli posljednje sate
Next post 300.000 vojnika pred Putinovim vratima? “Ruske snage u modricama”; Šta se sprema?