Njemački list: Pokušaj kontraofanzive Ukrajinu koštao mnogo života i novca

BERLIN – List “Berliner cajtung” ističe da je pokušaj ukrajinske kontraofanzive koštao mnogo ljudskih života i novca, a Ukrajina je od 54 predata njemačka tenka leopard dva u startu izgubila sedam.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrej Meljnik zatražio je od Berlina da pošalje više teške vojne tehnike.

Prema njegovom mišljenju, Bundesver može da dostavi Kijevu više od 18 tenkova leopard dva od 300 koje ima u svom naoružanju.

Meljnik smatra da bi broj poslatih tenkova mogao da bude “utrostručen”.

Međutim, prema informacijama njemačkih medija, samo 130 od 300 tenkova leopard dva spremno je za upotrebu nakon decenija nedovoljnog finansiranja odbrambenog sektora.

Njemačka bi mogla da potroši i do 15 milijardi evra na vojnu pomoć Ukrajini

Prema podacima holandske platforme “Oriks”, koja dokumentuje gubitke u vojnoj tehnici sa obje strane fronta na osnovu otvorenih izvora, Ukrajina je do sada izgubila četiri tenka leopard 2A6 i tri tenka leopard 2A4.

Rusi su uništili 25 oklopnih američkih borbenih vozila pješadije bredli, tri minolovca i jedno oklopno remontno-evakuaciono vozilo.

Ukrajina je dobila 18 tenkova leopard 2A6 iz Njemačke i 36 tenkova leopard 2A4 iz Poljske, Španije, Norveške i Kanade, što su ukupno 54 tenka.

Prema tome, ako se za osnovu uzmu podaci platforme “Oriks”, Kijev je do danas izgubio 13 odsto tenkova, zaključuje “Berliner cajtung”, prenosi Srna.

Prema pisanju lista, do kraja godine, Njemačka će na vojnu pomoć Ukrajini potrošiti 5,4 milijarde evra, a u narednim godinama ta cifra može da raste i do 15 milijardi evra.

Nezavisne novine

Previous post 300.000 vojnika pred Putinovim vratima? “Ruske snage u modricama”; Šta se sprema?
Next post NATO će ponuditi Ukrajini tri opcije?