NATO će ponuditi Ukrajini tri opcije?

VILJNUS – Bivši šef Minhenske konferencije za bezbjednost, njemački diplomata Volfgang Išinger, nagovijestio je da bi NATO mogao da ponudi Kijevu jednu od tri alternative.

Mislio je da bi između ostalog Ukrajina mogla da koristi prednosti Alijanse bez zvaničnog ulaska, rekao je Išinger za “Politico”.

“Alijansa može ponuditi Ukrajini sve praktične i konkretne opcije i mogućnosti koje članstvo u NATO uključuje: od snabdijevanja i punog učešća u programima naoružanja i opreme do obuke i učešća u vježbama, razmjeni podataka obavještajnih službi, komunikacijama i praćenju, ali bez formalnog članstva u NATO-u”, napisao je Išinger u članku za “Politico”.

Druge dvije opcije koje je predložio bivši šef Minhenske konferencije uključuju mogućnost da Ukrajina gradi dugoročnu bilateralnu saradnju sa državama članicama NATO-a i opciju koju on naziva “odbrambenom eskalacijom”.

On implicira mogućnost obećanja NATO-a da će, navodni, ruski udari na ciljeve u Ukrajini svaki put “dovesti do konkretnih odgovora Zapada – od obezbjeđivanja municije i oružja do snabdijevanja naprednijim balističkim ili dalekometnim sistemima”.

Ovogodišnji samit NATO-a biće održan u Viljnusu od 11. do 12. jula, prenosi “b92”.

Previous post Njemački list: Pokušaj kontraofanzive Ukrajinu koštao mnogo života i novca
Next post Ubijen komandant Čečena