Slovenac na svadbu pozvao drugove iz JNA: Primjer ljudskosti, obraza i karaktera

Prijateljstva koja su se nekada sklapala tokom služenja vojnog roka obično su prerastala u decenijska druženja, pa i kumovske veze. Upravo zato, susret bivših prijatelja iz šinjela i vojničkih spavaonica nekadašnje JNA, postao je pravi viralni hit na društvenim mrežama, prenosi Blic.

Joško Ben iz Slovenije, zabilježio je kamerom telefona trenutak u kojem se nekoliko dana prije svoje svadbe, na željezničkoj stanici ponovo susreće sa Salihom Avdićem, sa kojim je služio vojni rok, a nisu se vidjeli 33 godine.

Kako je Joško naspisao, Salih, on i Aco Krstevski, nisu se vidjeli 33 godine, a povod za susret nakon svih ovih godina, bilo je njegovo vjenačnje.

“Danas je moja svadba, s lijeva na desno JA desno. Joško Ben, sredina poručnik Salih Avdić i razvodnik Aco Krstevski, nismo se vidjeli 33 godine a danas mi došli drugovi na svadbu”, napisao je on u svojoj objavi.

Suza suzu stiže na peronu

Na snimku koji je postao viralan na Fejsbuku nakon što ga je postavio u fejsbuk grupi “Pronađi drugove iz bivše JNA”, vidi se kako su i Salih i Joško jako emotivno podnijeli susret, počevši od prvog trenutka kada su se ugledali na peronu željezničke stanice. Kako je napisao, sve je snimila njegova supruga.

Vojnički pozdrav, stav, par sekundi tišine, pa zagrljaj u koji je stalo tri decenije, a iz koga su prije svih riječi, potekle suze obojice.

“Jesi mi dobro”, upitao je Joško.

Salih, još uvijek pod utiscima, samo je tiho prozborio “jesam”.

Nakon toga, mladoženja je ponudio druga i poručnika iz vojske pićem, kao što domaćinu i dolikuje.

Snimak rasplakao mnoge

“Hoćeš kafu, hoćeš rakiju, hoćeš pivo”, nudio je Saliha, koji je ipak imao samo želju da zapali cigaretu.

Nakon toga, stameni Slovenac je upoznao svog prijatelja sa suprugom.

U komentarima koji su nastupili, korisnici su imali samo riječi hvale i ljubavi za ovaj čin, a možda najboju definiciju, napisao je jedan Jasmin.

“To je primjer jedne jedinstvene zajednice gdje je imalo mjesta za sve od Vardara pa do Triglava. Primjer ljudskosti obraza i karaktera”, napisao je on.

Previous post Paprene cijene: Turisti odustaju od Hrvatske
Next post Francuska: Demonstrant iz puške pogodio tri policajca