Samo ih je 30 centimetara dijelilo od CILJA: Lopovi iznajmili hotel da bi ISKOPALI TUNEL do naftovoda (VIDEO)

Osam lopova iznajmili su cijeli hotel u Čeongdžu, u provinciji Sjeverni Čungčeong, te proveli mesec dana kopajući tajni podzemni tunel od njega do obližnjeg naftovoda.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap nedavno je izvijestila o hapšenju osam kriminalaca koji su htjeli da se domognu naftovoda nakon što su cijeli mjesec proveli kopajući tajni tunel do njega od njihovog iznajmljenog hotela.

Vjeruje se da je plan osmislio bivši radnik korejskog državnog operatera naftovoda Daehan Oil Pipeline Corporation koji je prethodno otpušten zbog pokušaja krađe nafte iz drugog naftovoda.

Iznajmili su hotel u blizini svoje mete pod izgovorom da žele da ga steknu i veći dio dana proveli su kopajući koristeći rudimentarne alate kako bi izbjegli privlačenje pažnje glasnim zvukovima.

Vjeruje se da su dugo pregledavali hotel prije nego što su prišli vlasniku i naveli ga da vjeruje da žele da preuzmu posao.

Iznajmili su ga po mjesečnoj cijeni od 4,5 miliona vona i odmah zatvorili zgradu i počeli da kopaju podrum zgrade. Radili su samo sa lopatama i pijucima kako bi smanjili nivo buke, ali su se na kraju približili svom cilju.

Za otprilike mjesec dana, osmorica kriminalaca uspjeli su da iskopaju oko 10 metara i došli su na 30 centimetara od naftovoda. Ali tek što su počeli da se raduju, u hotelu je izvršena policijska racija i svi u njemu su uhapšeni.

Tunel, iako je ojačan drvetom, prolazio je ispod autoputa koji koristi 66.000 vozila dnevno, tako da vlasti sada moraju da napune tunel, pazeći da ne oštete temelje autoputa.

Tunel od 9 metara bio je visok 78 centimetara i širok 81 centimetar od podruma hotela. Osumnjičeni su tokom policijskog uviđaja priznali da su planirali da prodaju naftu na dve benzinske pumpe, ali ih se nikada nisu dočepali.

(Mondo/Zanimljivosti dana)