Prigožin: Napuštamo Bahmut za tri dana

Rojters prenosi da je Jevgenij Prigožin, vođa ruske privatne armije Vagner, ponovio svoj zavet da će povući svoje trupe iz Bahmuta za tri dana, prepuštajući odbranu novozauzetog grada redovnim trupama.

“Odbrambeni položaji su postavljeni na zapadnim ivicama, tako da će Vagner napustiti Artjomovsk između 25. maja i 1. juna”, rekao je on, koristeći naziv Bahmut iz sovjetskog doba.

“Ako sopstvene snage Ministarstva odbrane nisu dovoljne, onda imamo hiljade generala – samo treba da sastavimo bataljon generala, damo im svo oružje i sve će biti u redu.”

Kijev ponavlja da ukrajinske trupe u Bahmutu napreduju po bokovima

Kijev tvrdi da ukrajinske trupe i dalje napreduju na bokovima razorenog istočnog grada Bahmuta, iako je, kako se kaže, “intenzitet” njihovog kretanja opao i Rusija dovodi nove snage.

Vladimor Putin objavio je u nedelju “oslobođenje” Bahumata, dok su ukrajinski zvaničnici uzvratili da kijevske snage i dalje kontrolišu mali deo grada.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

Oružane snage Rusije su udarom visokopreciznog oružja pogodile hangare sa naoružanjem i municijom i avionsku tehniku na aerodromu „Dnjepar“;

Na južno-donjeckom i zaporoškom pravcu ruske snage ubile su tokom proteklog dana više od 150 vojnika Oružanih snaga Ukrajine;

Ruske snage uništile su skladište municije 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u gradu Orehov u Zaporoškoj oblasti;

U donjeckom pravcu ubijeno je do 270 ukrajinskih vojnika;

U hersonskom pravcu Oružane snage Rusije uništile su skladište municije 123. brigade teritorijalne odbrane ukrajinske vojske;

U protekla 24 časa ruski PVO sistemi oborili su u DNR ukrajinski helikopter Mi-8, presreli su pet raketa ispaljenih iz raketnih sistema „hajmars“ i uništili 17 dronova;

Oružane snage Rusije uništile su 98 artiljerijskih jedinica Oružanih snaga Ukrajine na vatrenim položajima;

U Harkovskoj oblasti ruske snage presekle su dejstva tri ukrjainske diverzantske grupe.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 428 aviona, 235 helikoptera, 4.262 bespilotne letelice, 424 protivvazdušna raketna sistema, 9.257 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.100 borbenih vozila za raketne sisteme, 4.881 artiljerijsko oruđe i minobacač, kao i 10.379 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Granatiranja širom Ukrajine: Eksplozije u Dnjepru, Zaporožju i Harkovu

Eksplozije su se tokom noći čule šriom Ukrajine, u gradu Dnjepru, kao i u Zaporožju i Harkovu, a upozorenje o vazdušnom napadu širom zemlje aktivirano je u 3.48 ujutro, navodi Kijev Independent. Ruske borbene bespilotne letelice su takođe pogodile grad Odesu kasno u nedelju.

Guverner Dnjepra Sergej Lisak je na Telegramu napisao: “Zahvaljujući odbrambenim snagama izdržali smo napad”.

Kasnije je rekao da je 15 bespilotnih letelica i još četiri krstareće rakete oboreno iznad regiona, dok je osam ljudi povređeno, a troje prebačeno u bolnicu. Uništeno je ili oštećeno više desetina vozila, kao i devet stambenih zgrada, nekoliko privatnih kuća, prodavnica, vrtić i administrativne zgrade, rekao je on.

B92