TALIBANI NAŠLI “AMERIČKO BLAGO” VREDNO 7 MILIJARDI $! Ismevali ih na mrežama – “Brate, dođi, vozi ga besplatno” (VIDEO)

Talibani su na društvenim mrežama objavili snimak više od 300 vojnih vozila za koje tvrde da su ostale iza povlačenja američkih snaga u avgustu 2021. godine. Kako je navelo Ministarstvo odbrane Avganistana na Tviteru, 41 vozilo su popravili kako bi služila u jedinici Mansuri koja formirana u oktobru 2021. godine.

Navodno, zapadne snage su, napuštajući zemlju, uništile oko 300 vozila. Talibani tvrde da su ih pronašli na dosad nepoznatoj lokaciji. Procenjuje se da su SAD u Avganistanu ostavile vojnu opremu vrednu 7 milijardi dolara, uključujući 78 letelica, 12.000 vojnih vozila i hiljade komada raznoraznog oružja.

“Naša obaveštajna služba veruje da su ove lokacije bile tajne baze CIA za koje ni prethodna vlast nije znala. Čak smo pronašli i rozikasti ‘hamvi’ koji je verovatno pripadao višem američkom zapovedniku”, navode oni.

Na pitanje jednog tviteraša da li može da dobije jedno vozilo sa obzirom na to da ih je Amerika toliko “donirala”, talibani su odgovorili: “Brate, dođi i vozi ga besplatno. Samo plati gorivo. Takođe, možeš dobiti neograničenu količinu municije. Kao zapadni poreski obveznik, potpuno to zaslužuješ. To je tvoj novac”. I mnogim drugim korisnicima, pogotovo Amerikancima, talibani su poručili da mogu da se provozaju kad god hoće, samo treba da plate gorivo.

(MONDO)