Kijev pokušao da izvede napad dronovima na teritoriju centralne Rusije

Kijevski režim je pokušao da izvede napad bespilotnim letelicama tipa “Striž” u Tulskoj oblasti Rusije koja se graniči sa Moskvom, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se ističe, snage PVO, raspoređene u Tulskoj oblasti, koje uključuju sisteme S-300 i Pancir-S1, kao i sisteme za elektronsko ratovanje “Pole-21”, pouzdano štite rusko nebo u ovom pravcu.

Konkretno, sistem za elektronsko ratovanje Pole-21 oborio je ukrajinski udarni dron u blizini sela Kirejevsk, u Tulskoj oblasti.

Na licu mesta su izašli stručnjaci iz Ministarstva odbrane Rusije, Ministarstva za vanredne situacije Rusije i policije.

Ranije je regionalni komitet za bezbednost Tulske oblasti saopštio da je odjeknula eksplozija u Kirejevskom okrugu. Tom prilikom, tri osobe su povređene, dok su tri stambena objekta delimično oštećena. Nema opasnosti po bezbednost stanovništva i infrastrukture.

Makedonija će isporučiti Kijevu helikoptera

Ministarka odbrane Severne Makedonije Slavjanka Petrovska rekla je da će ta zemlja Ukrajini isporučiti 12 helikoptera Mi-24, ranije nabavljenih od Kijeva.

Prema rečima ministrke, odluka je doneta nakon analize sposobnosti makedonske vojske koja je pokazala da transfer ovih helikoptera neće uticati na njenu odbrambenu sposobnost. Takođe se ukazuje da navedena stara oprema ni u kom slučaju neće biti u sastavu Oružanih snaga Makedonije.

Sa svoje strane, Severna Makedonija planira da kupi najmanje osam helikoptera zapadne proizvodnje. Ističe se da će imati transportnu, a ne vojnu namenu.

sputnikportal.rs

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je da se održi vanredni sastanak Saveta bezbednosti UN zbog informacija o planovima za razmeštanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji.

Oni su nazvali provokacijom izjavu o nameri Rusije da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da su se Moskva i Minsk dogovorili da će, bez kršenja međunarodnih obaveza, rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Putin je objasnio da Rusija ne prenosi svoje nuklearno oružje u Belorusiju, već radi ono što su SAD radile deceniju. Prema njegovim rečima, izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji biće završena 1. jula.

Glavno iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

Oružane snage Rusije su tokom proteklog dana ubile do 60 ukrajinskih vojnika i uniuštile dve haubice D-30 u južnodenjeckom i zaporoškom pravcu;

Ruske snage uništile su skladište municije 56. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine kod Kramatorska u DNR;

U kupjanskom pravcu dejstvima jedinica grupe trupa „Zapad“ ubijeno je više od 70 ukrajinskih vojnika;

Ruski PVO sistemi su u protekla 24 sata uništili 14 ukrajinskih dronova i presreli 7 raketa ispaljenih iz višecevnih bacača raketa „hajmars“;

Gubici Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu tokom proteklog dana iznose 90 vojnika i 9 jedinica tehnike;

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su u DNR helikopter Mi-8 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva;

U hersonskom pravcu uništen je artiljerijski sistem američke proizvodnje M777;

U donjeckom pravcu ruske snage ubile su više od 200 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine;

Oružane snage Rusije su pogodile 84 artiljerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine na vatrenim položajima;

Ruske snage su u Harkovskoj oblasti pogodile skladište municije 127. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine.

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini uništeno je ukupno: 404 ukrajinska aviona, 225 helikoptera, 3.587 bespilotnih letelica, 414 protivvazdušnih raketnih sistema, 8.415 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.073 borbena vozila za višecevne raketne sisteme, 4.440 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 9.126 jedinica specijalne vojne tehnike.