Putin: Raspoređujemo taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji

Rusija je postigla dogovor sa susjednom Bjelorusijom o stacioniranju taktičkog nuklearnog oružja na njezinom teritoriju, saopćio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko dugo je postavljao pitanje stacioniranja taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, koja graniči s Poljskom, rekao je Putin državnoj televiziji.

“Ni tu nema ničeg neobično, prvo SAD to rade desetljećima. Oni su svoje taktičko nuklearno oružje odavno rasporedili na teritoriju svojih zemalja saveznica”, rekao je Putin.

“Složili smo se da ćemo učiniti isto, ne kršeći naše obveze, naglašavam, ne kršeći naše međunarodne obveze o neširenju nuklearnog oružja”, dodao je ruski predsjednik.

Rusija će završiti izgradnju skladišta za taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji do 1. jula, rekao je Putin, dodajući da Moskva zapravo neće prenijeti kontrolu nad oružjem na Minsk.

Rusija je prethodno u Bjelorusiji rasporedila 10 aviona sposobnih za nošenje taktičkog nuklearnog oružja, saopćio je Putin, dodajući da je Moskva već prebacila u Bjelorusiju određeni broj taktičkih raketnih sistema Iskander koji se mogu koristiti za lansiranje nuklearnog oružja.

KLIX.BA