Biden: Odluka o hapšenju Putina je opravdana, on je očito počinio ratne zločine. Zelenski : ovo je tek početak

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin očito počinio ratne zločine i da je nalog za hapšenje Međunarodnog kaznenog suda (ICC) opravdan.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden izjavio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin nedvojbeno počinio ratne zločine te da je raspisivanje potjernice za Putinom od strane Međunarodnog kaznenog suda bilo primjereno.

Nalog ICC-a za Putinovo hapšenje temeljio se na sumnji u njegovu umiješanost u nezakonitu deportaciju djece i neovlašteno prebacivanje pojedinaca iz Ukrajine u Rusiju tokom invazije Moskve na Ukrajinu. Naime, Sjedinjene Države nisu sudionice ICC-a.

“On je očito počinio ratne zločine”, rekao je Biden novinarima, misleći na Putina. “Pa, mislim da je to opravdano. Poblem je što sud ne priznaju svi, uključujući i nas”, dodao je Biden.

Navodeći da su Sjedinjene Američke Države zasebno zaključile da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini i podržavaju odgovornost za počinitelje ratnih zločina, glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je: “Nema sumnje da Rusija čini ratne zločine i zločine u Ukrajini , i jasno kažemo da odgovorni moraju snositi posljedice. To je bila odluka koju je tužitelj ICC-a donio neovisno na temelju činjenica koje su mu bile predočene.”

Podsjećamo, jučer je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina i povjerenika predsjednika Rusije za prava djece Marije Aleksejevne Lvove-Belove.

Zelenski: Istorijska odluka suda u Hagu o Putinu, ovo je tek početak

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski opisao je kao “istorijsku” odluku Međunarodnog krivičnog suda (ICC) da izda nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji ga sumnjiči za ratne zločine “deportacije” djece iz Ukrajine.

“Istorijska odluka, koja označava početak istorijske odgovornosti”, rekao je Zelenski u video snimku objavljenom na Telegramu.

Predsjedništvo Ukrajine je ranije danas pozdravilo odluku MKS-a.

“To je samo početak”, rekao je šef kabineta ukrajinskog Predsedništva Andrij Jermak i dodao da pozdravlja i odluku Haškog suda o nalogu za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, poverenice u Kancelariji. predsjednika Rusije za prava djeteta.

Sud u Hagu je saopštio da je pretpretresno veće utvrdilo da postoje “bitni razlozi da se veruje da je svaki od osumnjičenih odgovoran za ratni zločin nezakonite deportacije stanovništva i nezakonitog preseljenja stanovništva sa okupiranih teritorija Ukrajine Rusiji, na štetu ukrajinske djece.”

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je, s druge strane, da su sve odluke Međunarodnog krivičnog suda za Rusiju ništavne.

novidani.com