Izdat nalog za hapšenje Vladimira Putina

HAG – Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je naloge za hapšenje predsjednika Rusije, Vladimira Putina i njegove sekretarice za prava djece Marije Aleksejevne Lvove-Belove, zbog “nezakonite deportacije” ukrajinske djece.

Predraspravne sudije iz Haga ocijenili su da postoje “opravdani razlozi vjerovati da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivzakonitog premještanja stanovništva s okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske djece”.

Sudije su razmatrali izdavanje tajnih naloga, ali su zaključili da njihovo objavljivanje može “doprinijeti sprječavanju daljeg počinjenja zločina”, prenosi “The Guardian“.

Moskva je rekla da ne priznaje nadležnost Međunarodnog krivičnog suda.

Kremlj o nalogu za hapšenje Putina: Ne priznajemo nadležnost suda

MOSKVA – Kremlj je takođe odgovorio na nalog Međunarodnog krivičnog suda (ICC) za hapšenje predsjednika Rusije, Vladimira Putinom, rekavši da ne priznaje nadležnost suda.

Potparol Kremlja, Dmitrij Peskov rekao je da Rusija smatra sama pitanja koja postavlja ICC “nečuvenim i neprihvatljivim”.

Sve odluke suda su “ništavne i nevažeće” u odnosu na Rusiju, rekao je Peskov.

Na pitanje boji li se ruski predsjednik sada putovanja u zemlje koje su priznale ICC, Peskov je rekao:

“Nemam šta dodati na ovu temu. To je sve što želimo reći”, prenosi “The Guardian“.

Podoljak: Ovo je početak kraja Rusije

KIJEV – Savjetnik ukrajinskog predsjednika, Mihailo Podoljak kaže da se “svijet promijenio” nakon što je međunarodni krivični sud (ICC) izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina zbog “nezakonite deportacije” ukrajinske djece.

Podoljak je napisao na Twitteru da je odluka ICC-a “početak kraja Rusije u njenom trenutnom obliku na svjetskoj sceni”.

Potom je dodao: “Svijet se promijenio. ICC je izdao nalog za hapšenje ‘stratega’ Putina. To je jasan signal ruskim elitama šta će im se dogoditi i zašto više neće biti ‘kao prije’. To je početak kraja Federacije Rusije u njenom trenutnom obliku na svjetskoj sceni. To je jasna pravna procedura. Samo čekaj,”

Podsjećamo, Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je naloge za hapšenje predsjednika Rusije, Vladimira Putina i njegove sekretarice za prava djece Marije Aleksejevne Lvove-Belove, zbog “nezakonite deportacije” ukrajinske djece.

Medvedev: “Nema potrebe da se objašnjava…”

Zamenik šefa Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, objavio je danas da nema potrebe da objašnjava gde bi ovaj dokument trebalo upotrebiti i poruku propratio emodžijem toalet papira.

On je tako reagovao na odluku Međunarodnog krivičnog suda u Hagu da izda nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina. “Međunarodni krivični sud je izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina.

Nema potrebe da se objašnjava gde treba da se koristi ovaj dokument”, napisao je Medvedev na svom Tviter nalogu na engleskom jeziku.

Pretpretresno veće MKS, čiju nadležnost Ruska Federacija ne priznaje, izdalo je danas nalog za “hapšenje” predsednika Rusije Vladimira Putina i ombudsmana za decu Marije Lvove-Belove u vezi sa “nelegalnim izvozom dece” iz Ukrajine.