Antonov: Svako namerno rušenje ruske letelice je objava rata

Rusija bi namerni napad na svoju letelicu u neutralnom vazdušnom prostoru smatrala otvorenom objavom rata, a Moskva nije ta koja traži konfrontaciju, izjavio je danas ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

“Namerni napad na rusku letelicu u neutralnom vazdušnom prostoru nije samo kršenje međunarodnog prava, već otvorena objava rata najvećoj nuklearnoj sili. Oružani sukob između Rusije i SAD bi se radikalno razlikovao od rata koji preko posrednika Amerikanci vode iz daljine protiv nas u Ukrajini”, upozorio je Antonov, prenosi Tass.

Stanje na frontu: Otvara se put Vagnerovcima, napredak Rusa

Severno od Bahmuta, borci Vagnerovog PMC-a preuzeli su potpunu kontrolu nad Zaliznjanskim. Otvara se put za ofanzivu na liniji Bondarne-Vasjukivka.

Na jugu, ruske trupe nastavljaju juriš na položaje AFU u Orehovo-Vasilovki. U pokušaju da zadrži snage koje napreduju, ukrajinska komanda premešta dodatne jedinice u naselje.

Na severu Bahmuta se nastavljaju žestoke ulične borbe. Tokom protekla 24 sata, borci Vagnerovog PMC-a zauzeli su nekoliko uporišta AFU u industrijskoj zoni.

Masovna artiljerijska vatra je usmerena na jedinice AFU koje se povlače duboko u fabričko područje.

Ruske trupe, uz podršku artiljerije i avijacije, nastavljaju operaciju opkoljavanja utvrđenja Avdijevka.

U pravcu Zaporožja, jedinice AFU su pokušale ofanzivu na ruske položaje u blizini Huljajpolja.

Napad pojačane taktičke grupe je uspešno odbijen. Uništena su najmanje četiri oklopna vozila.

Pušilin: Situacija teška, Ukrajincima je teško da se snabdeju

Visoki zvaničnik u Donjeckoj oblasti, koga je postavila Moskva Denis Pušilin izjavio je nema naznaka da je Kijev spreman da povuče svoje trupe iz Bahmuta.

“Situacija u gradu je i dalje složena i teška“, izjavio je Pušilin, koji tvrdi da je ukrajinskim snagama teško da se snabdeju municijom, hranom ili dodatnim trupama.

“Turska će uložiti napore da organizuje razgovore između Putina i Zelenskog”

Turska će nastaviti sa svojim naporima da organizuje razgovore između predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, izjavio je šef turske države Redžep Tajip Erdogan na vanrednom samitu Organizacije turskih država u Ankari.

“Dogovor o žitu i razmena zarobljenika, koji su postali mogući uz naše posredovanje, pokazali su da su strane u ukrajinskom sukobu sposobne da nađu zajednički jezik”, rekao je Erdogan.

Poljanski: Rusija i Ukrajina su na ivici ozbiljnih događaja koji ne idu u prilog Kijevu

“Rusija i Ukrajina su na ivici ozbiljnih vojnih događaja koji ne idu u prilog Kijevu”, izjavio je prvi zamenik predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski za medije. On je napomenuo da je u oblasti Artemivsk ukrajinska vojska sada “u veoma žalosnoj situaciji” i da trpi velike gubitke.

“Vremenski uslovi takođe nisu na strani ukrajinske vojske, jer ne mogu da koriste tešku opremu. Mislim da smo uoči veoma ozbiljnih vojnih događaja koji nisu naklonjeni Ukrajini”, rekao je Poljanski.

On je dodao da se novomobilisani Ukrajinci koriste “kao topovsko meso” posle dva do tri dana obuke. Režim Zelenskog, rekao je diplomata, postao je talac sopstvene politike i obećava zapadnim zemljama da je sposoban da vojno pobedi Rusiju ako isporuči oružje.

Miniranje

“Ukrajinske snage bezbednosti miniraju pravac Kupjan minama proizvedenim u Sjedinjenim Državama, Nemačkoj i Francuskoj”, rekao je vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

Ranije je Maročko za RIA Novosti rekao da su ukrajinske snage bezbednosti u sredu uveče, koristeći višecevni raketni sistem (MLRS), izvršile daljinsko miniranje Svatova , koristeći oko 60 nemačkih protivtenkovskih mina.