Ukrajinci se ne povlače, bore se do poslednjeg

Jevgenij Prigožin, osnivač i šef Vagner grupe, rekao je danas da se nastavljaju žestoke borbe u severnim delovima Bahmuta, koji je nedeljama u centru pažnje ruskih snaga. On kaže da se ukrajinske snage ne povlače.

Prigožin je odbacio izveštaje ruskih medija da ukrajinske trupe napuštaju Bahmut. „Ukrajinske snage se nigde ne povlače. Bore se do poslednjeg“, rekao je Prigožin.

“U severnim okruzima vode se žestoke borbe za svaku ulicu, svaku kuću, svako stepenište”, dodao je on.

“Počinje krvava borba”

Rusi planiraju da za 2-3 meseca zauzmu celu oblast Donjecka, kaže Aleksej Arestovič, bivši savetnik kabineta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

“Mislim da to neće uspeti. Ali, očigledno, ne možemo da izbegnemo neke nevolje”, rekao je Arestovič na Fejgin uživo.

Prema njegovim rečima, u naredna dva meseca vodiće se “krvava borba”.

Ruske snage objavile su u ponedjeljak da su postigle napredak na istoku Ukrajine, najveći zadnjih mjeseci, nakon nemilosrdnih borbi koje su pokazale da Moskva želi postići uspjeh na bojištu unatoč velikim gubicima.

Upravitelj dijelova Donjecka koje kontroliraju Rusi, Denis Pušilin, rekao je da su ruski vojnici zauzeli Vuhledar, grad u kojem se nalazi rudnik ugljena, a čije su ruševine ukrajinsko uporište od početka rata.

Dan prije čelnik ruskih plaćenika Wagnera rekao je da su zauzeli Blahodatne, selo sjeverno od Bahmuta, grada koji je u fokusu ruskih napada već mjesecima.

Kijev je rekao da je odbio napade na Blahodatne i Vuhledar, a Reuters nije mogao potvrditi kakva je situacija ondje. No lokacije borbi ukazuju na očito, premda postupno, rusko napredovanje nakon gotovo dva mjeseca tijekom kojih su linije bojišnice bile uglavnom zamrznute.

“Situacija je jako teška. Bahmut, Vuhledar i drugi sektor Donjecke oblasti pod stalnim su ruskim napadima”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u videoporuci kasno u nedjelju.

“Neprijatelj ne broji svoje ljude i unatoč mnogobrojnim žrtvama održava visok intenzitet napada.”

Vuhledar se nalazi južno od Bahmuta, u blizini mjesta gdje istočna bojišnica štiti željezničke pruge koje kontroliraju Rusi, a koje služe za opskrbu ruskih snaga na jugu Ukrajine. Mikola Salamaha, ukrajinski pukovnik i vojni analitičar, rekao je za ukrajinski Radio NV da ruski napadi ondje imaju veliku cijenu. 

Ukrajinski zapovjednik: Ako se povučemo iz Bahmuta, to će biti zbog spašavanja života naših vojnika