NISMO ŠPIJUNIRALI, PRETERALI STE, SADA SLEDI NAŠA REAKCIJA! Peking podivljao nakon rušenja balona, Kina sprema ODGOVOR!

Kina će odlučno štititi legitimna prava i interese relevantnih kompanija, istakao je potparol Pekinga.

Kina je kritikovala SAD zbog obaranja njene letelice, za koju američki zvaničnici sumnjaju da je bio špijunski balon, iznad američkih teritorijalnih voda, nazvavši taj potez “očiglednom preteranom reakcijom” koju bi mogao da isprati “neophodan odgovor” Kine.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin potvrdio je u subotu da je američka vojska oborila “špijunski balon na velikoj visini koji je lansirala Narodna Republika Kina u vazdušni prostor iznad voda kod obala Južne Karoline”. Potparol kineskog ministarstva spoljnih poslova u nedelju je izrazio “snažno nezadovoljstvo” zbog upotrebe sile u obaranju letelice.

Kina odbacuje optužbe za špijunažu

Ranije u subotu, Kina je odbacila optužbe za špijunažu, rekavši da se radi o istraživačkom balonu koji je iskočio iz koloseka “višom silom” i optužila američke političare i medije da koriste situaciju kako bi ocrnili Kinu, preneo je Rojters. “Čak je i portparol američkog ministarstva odbrane takođe izjavio da balon ne predstavlja vojnu ili ličnu pretnju”, rekao je portparol Kine.

“Pod takvim okolnostima, SAD insistiraju na upotrebi sile, očigledno preterano reagujući i ozbiljno kršeći međunarodnu praksu. Kina će odlučno štititi legitimna prava i interese relevantnih kompanija, zadržavajući pravo da preduzme dalje neophodne reakcije“, rekao je portparol.

Preleteo bazu sa nuklearnim arsenalom

Zvaničnik američke odbrane objasnio je da je kineski balon deo nadzorne flote balona koji vrše špijunažu na pet kontinenata, prenosi Rojters. Kineski balon nije bio meteorološki balon, već špijunski balon sa zadatkom da dobije informacije o osetljivim vojnim lokacijama, rekao je zvaničnik američke odbrane.

Pentagon je najavio prisustvo balona u četvrtak dok je lebdeo iznad Montane, gde je u vojnoj bazi na severu uskladišteno 150 interkontinentalnih balističkih projektila naoružanih nuklearnim bojevim glavama, navodi se u izveštaju. Pentagon je saopštio da je predsednik odobrio rušenje istog dana.

Blinken je otkazao posetu Pekingu

Američki državni sekretar Entoni Blinken nazvao je upad “balona” u vazdušni prostor SAD “neprihvatljivim” i “neodgovornim” i otkazao posetu Pekingu planiranu za nedelju. To bi bila prva poseta američkog državnog sekretara Kini od 2018.

Odlaganje Blinkenovog putovanja, koje su u novembru dogovorili Bajden i kineski predsednik Si Đinping, predstavlja udarac za one koji su u poseti videli priliku da stabilizuju sve lošije odnose između dve zemlje.

(MONDO)