Prihodi Rusije od nafte i gasa pali su za 46%! Ministarstvo finansija objavilo da prodaje devize kako bi nadomjestilo pad prihoda

Mjesečni prihodi Rusije od nafte i plina pali su u januaru na najniži nivo od augusta 2020. godine, pod uticajem zapadnih sankcija na ruski izvoz, pokazuju podaci Ministarstva finansija Rusije, prenosi Reuters.

Mjesečni porezni i carinski prihodi od prodaje energije smanjili su se za 46 posto u razdoblju od godine, navodi Ministarstvo.

Moskva se oslanja na svoju zaradu od više milijardi dolara od prodaje nafte i plina kako bi finansirala svoju budžetsku potrošnju, te je bila prisiljena početi rasprodavati neke međunarodne rezerve kako bi pokrila manjak prihoda.

Podaci takođe pokazuju da su budžetski prihodi od energije pali za 54% u odnosu na decembarsku zaradu od 931,5 milijardi rubalja (13,2 milijarde dolara), iako su oni uvećani jednokratnim plaćanjem poreza od strane monopolskog izvoznika gasa Gasproma.

Ministarstvo finansija je u petak 03.02. saopštilo da će skoro utrostručiti svoju dnevnu prodaju strane valute na 8,9 milijardi rubalja (130 miliona dolara) dnevno tokom sljedećeg mjeseca kako bi kompenziralo pad prihoda od nafte i gasa.

Zapad je uveo sankcije na nekada najunosnije rusko energetsko tržište čime je odgovorio je na rusku invaziju na Ukrajinu. To je dovelo do pada ruskih energetskih prihoda kroz paket sankcija bez presedana koji će se dodatno pooštriti.

Rusija razmatra da oporezuje svoje naftne kompanije na osnovu cijene Brenta – umjesto svog vodećeg Urala – kako bi ograničila posljedice na prihode ruskog budžeta zbog sve većeg popusta Urala na Brent, objavio je ruski dnevnik Komersant u petak, citirajući izvore.  

Cijena Urala je pala na popust od skoro 40 dolara po barelu u odnosu na cijenu nafte Brent, što smanjuje prihode ruskog budžeta od poreza na izvoz nafte. Od početka embarga EU na uvoz sirove nafte iz Rusije i gornje granice cijena G7, izvozna carina po barelu za rusku državu smanjena je zbog pada cijene Urals.

Reuters