Berlin: Imamo dokaze o ratnim zločinima u Ukrajini

Nemačka je prikupila dokaze o ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini, rekao je nemački državni tužilac Peter Frank i ocenio da je za zločine u Ukrajini neophodan sudski proces na međunarodnom nivou, prenosi Rojters.

“Trenutno smo, na primer, fokusirani na masovna ubistva u Buči i napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu”, rekao je Frank u intervjuu za list Velt am zontag.

Dodaje da je Berlin počeo sa prikupljanjem dokaza u martu prošle godine za krivično gonjenje mogućih ratnih zločina, između ostalog i intervjuisanjem ukrajinskih izbeglica i procenom javno dostupnih informacija.

Nemački tužioci još ne istražuju eventualnu odgovornost konkretnih pojedinaca, rekao je Frank objasnivši da se Nemačka sprema za eventualni kasniji sudski spor, u toj ili nekoj drugoj zemlji saveznici, ili pred međunarodnim sudom.

Na pitanje kome bi trebalo da se sudi, odgovara da treba da odgovaraju ruski državni lideri i oni koji sprovode odluke na najvišem vojnom nivou.

“Sad ćemo dva puta izmeriti pre nego što presečemo”

“Da nije bilo sankcija sa Zapada, Rusija se ne bi ovako brzo razvila”, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući jadikovanje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na ramenu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Uplašilo ga je što se Rusija brzo prilagođava sankcijama, dodala je Zaharova.

“Da nije bilo sankcija iz 2014. godine i dalje bismo se gušili u zoni komfora i u novcu od nafte, a ‘elita’ koju je Zapad nametnuo 90-ih ne bi nam dozvolila da se razvijamo”, primetila je Zaharova.

S druge strane, Zapad nema stimulans za napredak po principu ono što te ne ubije učini te jačim.

“Zapadna Evropa pada u recesiju i, izgubivši nagon za preživljavanjem, tone”, istakla je Zaharova aludirajući na apel Zelenskog da se sankcije i pritisak na Rusiju pojačaju.

Ruska zvaničnica je podsetila na činjenicu da je Evropu od nje same sredinom 20. veka spasio sovjetski narod.

“Iskrena da budem, sad ćemo dva puta

izmeriti pre nego što presečemo”, zaključila je.

Imovina ukrajinskih oligarha na Krimu vredi čak milijarde

Imovina ukrajinskih oligarha, biznismena i političara nacionalizovanih na Krimu procenjuje se na milijarde rubalja, izjavio je za RIA Novosti šef regionalnog parlamenta Vladimir Konstantinov.

“Ako osoba ne vodi antiruske aktivnosti i ne finansira kriminalni režim u Kijevu, onda ništa ne ugrožava njegovu imovinu na Krimu. Nema apsolutno nikakvih razloga za zabrinutost. Oni koji nisu viđeni u provokativnim aktivnostima protiv Rusije nemaju čega da se plaše”, naglasio je on.

Krimski parlament je u petak odlučio da nacionalizuje imovinu nekih ukrajinskih oligarha povezanih sa kijevskim vlastima i koji čine neprijateljske akcije protiv Rusije. Zauzvrat, šef republike Sergej Aksjonov je rekao da će sav prihod od prodaje ove imovine ići za potrebe učesnika specijalne vojne operacije.