SAD ponudile Rusiji 20% teritorije Ukrajine za mir

Šef američke Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns je navodno je ponudio Kijevu “mir u zamjenu za zemlju”, a Moskvi – “zemlju u zamjenu za mir”.

U januaru je šef američke Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns predložio Moskvi i Kijevu da sklope mir, prema kojem je 20% okupirane teritorije Ukrajine otišlo iz Rusije, piše Neue Zürcher Zeitung (NZZ), citirajući dva njemačka političara.

Međutim, obje strane su odbile takvu ponudu.

U Kijevu odbijaju sve prijedloge o podjeli njihove teritorije, a u Moskvi su sigurni da će “u svakom slučaju dugoročno dobiti rat”.

Kada je postalo jasno da takav mirovni plan ne odgovara stranama, američki predsjednik Džo Bajden odlučio je popustiti njemačkom kancelaru Olafu Šolcu i odobrio isporuku američkih tenkova Abrams Kijevu.

To je omogućilo Njemačkoj da dozvoli isporuku tenkova Leopard 2 Kijevu.

“Ova verzija događaja je potpuno lažna”, rekao je anonimni zvaničnik CIA-e za Newsweek.

Zamjenik portparola Savjeta za nacionalnu bezbjednost Sean Davitt rekao je da informacije NZZ-a “nisu istinite”.

Kremlj: Lažne tvrdnje da je šef CIA Moskvi predložio tajni mirovni plan

Kremlj je odbacio kao “prevaru” medijske izveštaje da je direktor američke CIA Vilijam Berns otputovao u Moskvu sa tajnim mirovnim predlogom koji je podrazumevao da Ukrajina ustupi petinu svoje teritorije Rusiji.

Vašington je takođe odbacio izveštaj švajcarskog lista Noje cirher cajtung, u kojem se navodi da je Berns tajno putovao u Moskvu prošlog meseca kako bi izneo plan u ime Bele kuće.

Na pitanje da li je Berns otputovao u Moskvu ili je izneo plan koji podrazumeva da Ukrajina ustupi 20 odsto svoje teritorije, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je odgovorio novinarima da je ceo taj izveštaj prevara.

(Reuters,Klix)