„Milion dolara u kauču“ kod zamjenika ministra odbrane Ukrajine (VIDEO)

„Milion dolara u kauču“: snimak pretresa zamjenika ministra odbrane Ukrajine, koji je ukrao novac od Oružanih snaga Ukrajine

„Odmah nakon pretresa, Mironjuk (osoba uključena u slučaj prevare u javnim nabavkama Ministarstva odbrane) je sudu dostavio „dokument“ da novac sa kauča nije njegov — navodno mu ga je pozajmio od 86-godišnje stanovnice Harkova Eleonora Duminš

Velika mobilizacija: Spremaju 500.000 ljudi za ofanzivu!

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov upozorio je da Rusija priprema novu ofanzivu koja bi mogla da počne već 24. februara, na prvu godišnjicu invazije.

On tvrdi da je Rusija pripremila hiljade vojnika i da bi mogla da “pokuša nešto” da obeleži godišnjicu početka rata, prenosi Bi-Bi-Si.

Novom ofanzivom tog dana obilježio bi se i ruski praznik branilaca otadžbine 23. februar, koji je posvijećen ruskoj vojsci. Reznikov je rekao da je Moskva mobilisala oko 500.000 vojnika za potencijalnu ofanzivu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošlog septembra najavio mobilizaciju oko 300.000 rezervista za rat u Ukrajini, navodeći da je mobilizacija neophodna za “očuvanje teritorijalnog integriteta” Rusije. Međutim, Reznikov sugeriše da bi stvarni broj mobilisanih mogao biti znatno veći.

“Zvanično su najavili 300.000, ali kada vidimo okupljene snage na granicama, procjenjujemo da je to mnogo veći broj”, rekao je Reznikov francuskoj televiziji BFM. Bi-Bi-Si kaže da ne može nezavisno da provjeri Reznikove tvrdnje.

Rat je u pat poziciji, ali se očekuju ruska ofanziva i ukrajinska kontraofanziva.

Uprkos teškim borbama u istočnom regionu Donbasa, rat je proteklih meseci ušao u svojevrsni ćorsokak, odnosno otkako je Ukrajina oslobodila južni grad Herson. Sa izuzetkom ruskog zauzimanja ukrajinskog grada Soledara, nijedna strana nije napravila značajan napredak. Ali ruska proljećna ofanziva, baš kao i ukrajinska kontraofanziva, dugo se smatrala vjerovatnom. Američki istraživački centar za bezbjednost i odbranu, Institut za ratne studije, nedavno je saopštio da bi Moskva mogla da “preduzme odlučnu akciju” i pokrene “veliku ofanzivu” na istoku zemlje.

Ukrajinski ministar odbrane je rekao da će ukrajinski komandanti imati zadatak da “stabilizuju liniju fronta i pripreme se za kontraofanzivu” uoči očekivane ruske ofanzive.

“Vjerujem da će ova godina biti godina naše vojne pobjede”, rekao je Reznikov i dodao da ukrajinske snage “ne smiju da izgube inicijativu” koju su imale proteklih mjeseci.

Reznikov je posjetio Francusku kako bi postigao dogovor o kupovini dodatnih radara za protivvazdušnu odbranu MG-200, za koje je rekao da će “značajno povećati sposobnost oružanih snaga da otkrivaju ciljeve u vazduhu, uključujući balističke rakete i razne dronove”.

“Ništa ne sugeriše da je Putin promijenio svoje ciljeve”

Njegovi komentari dolaze kada ukrajinski obavještajni zvaničnici tvrde da je ruski predsjednik Putin naredio svojim snagama da zauzmu istočni region Donbasa do kraja proljeća. Ali generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da “nema naznaka da je Putin ograničio svoje vojne ciljeve na osvajanje istočnih regiona Ukrajine”.

“Oni još uvek aktivno nabavljaju novo oružje i više municije. Jačaju sopstvenu proizvodnju, ali takođe nabavljaju više oružja od drugih autoritarnih država kao što su Iran i Severna Koreja” rekao je Stoltenberg i dodao:

“Ali najvažnije je da da ne vidimo nikakve znake da je predsjednik Putin promijenio cilj ove invazije – kontrolu nad Ukrajinom. I dokle god je tako, moramo biti spremni za dug sukob.”

Žestoke borbe u Donbasu

Još 15 hiljada. Misija ima za cilj da pomogne Ukrajini

U međuvremenu, zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar rekla je da se žestoke borbe nastavljaju u Donbasu. Ruske snage i plaćenici privatne ruske vojne kompanije Vagner očajnički pokušavaju da osvoje grad Bahmut.

Ona je dodala da ruske snage takođe pokušavaju da zauzmu grad Liman, važan ruski logistički centar koji su ukrajinske snage oslobodile u oktobru prošle godine.

“Ruske snage aktivno pokušavaju da dođu do granica Donjecke i Luganske oblasti. Naši vojnici brane svaki centimetar ukrajinske teritorije”, objavila je ona u aplikaciji Telegram.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je sinoć da situacija na prvoj liniji fronta predstavlja “veliki test za vojsku”.

“Primjećujemo povećanje neprijateljske aktivnosti na liniji fronta na istoku. Situacija je sve teža”, rekao je on.

Prvi roboti “marker” stigli u Donbas

Četiri robota “marker” stigla su u Donbas, napisao je šef specijalnog odreda vojnih savetnika “Carski vukovi” Dmitrij Rogozin na svom Telegramu.

“Počinjemo da postavljamo slike meta, razrađujemo borbene algoritme kao u sastavu grupe borbenih robota i instaliramo moćna protivtenkovska oružja”, napisao je Rogozin