Zatvara se obruč, Ukrajinci nemaju izbora

Artemovsk (Bahmut) je u operativnom okruženju, rekao je pomoćnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin u eteru TV kanala Rusija 24 .

“Naše snage zatvaraju obruč van grada. Sada se vode borbe za kontrolu nad autoputem Časov Jar-Artemovsk”, rekao je on, prenosi RIA Novosti.

Prema Gaginovim rečima, ovaj put ostaje poslednji put za snabdevanje ukrajinske grupe.

“Delimično je ta trasa već kontrolisana, na neprijateljske kolone koje su nosile zalihe je već pucano. Mislim da je ostalo još malo pre nego što ćemo čuti da je put pod našom kontrolom, i kada ćemo čuti da je sam Artemovsk zauzet”, dodao je on.

Gagin je napomenuo da je situacija u gradu teška, Oružane snage Ukrajine svakodnevno gube stotine boraca.

Artemovsk (ukrajinski naziv – Bahmut) se nalazi u delu DNR koji kontroliše Kijev, severno od Gorlovke Poslednjih nedelja tamo se vode žestoke borbe. Prema rečima osnivača Vagnerove grupe Jevgenija Prigožina, oslobađanje grada zaustaviće ukrajinsku ofanzivu u bilo kom pravcu.

SAD šalje nove rakete i dronove

Američka kompanija “Dženeral Atomiks” predlaže Ukrajini dva drona Reaper MQ-9 za dolar, ali bi za isporuku bilo potrebno 10 miliona dolara, piše “Volstrit džurnal” pozivajući se na izvore u kompaniji.

Kako se navodi u članku, takav predlog je prošle nedelje izneo izvršni direktor kompanije “Lindenom blu” atašeu za odbranu ukrajinske ambasade u Vašingtonu.

“Američki proizvođač oružja predlaže da vladi Ukrajine proda dve bespilotne letelice Reaper MQ-9 za dolar kako bi pomogla Kijevu da se zaštiti jer se sprema za očekivanu ofanzivu Rusije”, navodi se u tekstu.

Prema navodima, predlog uključuje i kopnenu platformu za rukovođenje dronovima na praktično bilo kom mestu.

Ukrajinska strana trebalo bi da plati oko 10 miliona dolara za pripremu i slanje letelica u Ukrajinu i oko osam miliona dolara godišnje za tehničko održavanje.

Sjedinjene Američke Države pripremaju paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 2,2 milijarde dolara koji bi prvi put mogao da uključuje rakete dometa dvostruko većeg od onih koje su do sada isporučene, prenosi agencija Rojters, pozivajući se na dva neimenovana američka zvaničnika.

Zelenski: Još nije završeno sa smenama visokih zvaničnika

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u video obraćanju da još nije završio sa smenama visokih zvaničnika i da će svako ko ne radi po strogim standardima biti otpušten.

Prošle nedelje Zelenski je reagovao na izveštaje o korupciji, 11 meseci od početka rata, otpuštanjem više od deset funkcionera, podseća Rojters.

Tom prilikom je obećao da neće biti tolerancije za nelegalno ponašanje ili loše upravljanje.

Putin naredio: “Zaustavite”

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je svojoj vojsci da zaustavi granatiranje iz Ukrajine.

“Naravno, prioritetni zadatak je eliminisanje same mogućnosti granatiranja. Ali to je posao vojnog resora”, rekao je Putin na sastanku, posvećenom pitanju obnove stambene infrastrukture u pograničnim oblastima Ruske Federacije i regionima, koji su nastradali u sukobima.

On je napomenuo da su se “mnogi ljudi našli u teškoj situaciji, izgubili domove, bili prinuđeni da se presele kod rođaka ili u privremena mesta stanovanja, suočili su se sa prekidima u snabdevanju vodom, grejanjem i strujom”.

“Želeo bih da skrenem pažnju kolegama u Vladi i na terenu: problemi za građane su veoma akutni. Neophodno je sanirati ili nadoknaditi gubitak kuća, stanova, druge imovine, vratiti u normalan rad energetske objekte, postrojenja za snabdevanje grejanjem i vodom, i tako dalje”, istakao je Putin.