Seizmolog iz Švedske tvrdi da su zabilježene eksplozije u blizini ruskih plinovoda (VIDEO)

Nakon što su na trasama ruskih plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2, otkrivena curenja plina na čak tri mjesta kojima prvobitno nije bio poznat uzrok, došlo je do novih saznanja.

Seizmološki tim iz Švedske zabilježio je dvije eksplozije koje su vjerojatno uzrokovale curenje plina. O eksplozijama izvještava švedski kanal SVT. Prema kanalu, Njemačka ove incidente vidi kao sabotažu. Prema Nord Streamu, curenje je uzrokovalo “neviđenu” štetu.

“Njemačke vlasti istražuju curenje plina na plinovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 kao namjerne napade. SVT sada može otkriti da su mjerne postaje u Švedskoj i Danskoj zabilježile jake podvodne eksplozije u istom području gdje je curio plin u ponedjeljak,” stoji u poruci.

Pritom se kanal poziva na seizmologa Björna Lunda, predavača seizmologije na Švedskoj nacionalnoj seizmičkoj mreži (SNSN), koji je kanalu rekao da je jedna od eksplozija imala magnitudu 2,3, što odgovara potresu koji se osjetio, a registrirana je u mjernim stanicama diljem zemlje.

Jasno se vidi kako se valovi odbijaju od dna prema površini. Nema sumnje da je to bila eksplozija. Imali smo čak i stanicu u Calixu (grad na sjeveru Botnijskog zaljeva Baltičkog mora – ur.) koja je zabilježila ove podatke”, rekao je Björn Lund.

Prva eksplozija zabilježena je u 02:03 u noći na ponedjeljak, a druga u 19:04 u ponedjeljak navečer. Upozorenja o istjecanju plina stigla su iz Uprave za pomorstvo u ponedjeljak u 13.52, nakon što su brodovi uočili mjehuriće na površini.

Curenje plina vidljivo iz obrambenog zrakoplova F 16. Foto: Obrana Danske

SVT je dobio koordinate izmjerenih eksplozija i one se nalaze na istom području gdje je zabilježeno curenje plina.

– Vrlo je blizu koordinata koje je registrirala švedska pomorska uprava. Što se tiče najjače eksplozije, ona je udaljena šest kilometara, kaže Björn Lund, koji smatra da njihova mjerenja obično imaju pogrešku od dva do tri kilometra.

Danske obrambene snage objavile su snimke curenja plina.

Posljednji put sličan seizmološki događaj na tom je području zabilježen 2016. godine. Prema riječima Björna Lunda, to nije područje koje se obično koristi za vježbe obrane.

“Obično dobivamo informacije o eksplozijama koje se događaju pod vodom, ali ponekad ih ne dobijemo. U ovom slučaju nismo dobili nikakve informacije”, kazao je Björn.

Ne želi nagađati kako je do eksplozije moglo doći.

“Vrlo je nejasno što se dogodilo i nije moja stvar da to komentiram. Jedino što možemo učiniti je usporediti valove s onim što smo prije vidjeli da vidimo što ih je uzrokovalo.”

Prema riječima Björna Lunda, informacije o eksplozijama proslijeđene su oružanim snagama.

Tiskovna služba švedskih oružanih snaga piše SVT Nyheteru da ne žele komentirati informacije.