SNIMAK UNIŠTENE KOLONE OKLOPNIH VOZILA U UKRAJINI, A U KOLONI I BVP M-80 (VIDEO)

Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kojem se vidi uništena kolona ukrajinskih vojnih vozila koja je Slovenija donirala Kijevu!

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome je prikazana razorena ukrajinska borbena tehnika. Pre svega borbena vozila pešadije, oklopni transporteri i “MRAAP Haski” britanske proizvodnje koje su Slovenija, Holandija i Velika Britanija donirale Ukrajini.

Snimak je navodno nastao na Hersonskom pravcu na kome se vidi uništena oklopna tehnika ukrajinske vojske, tačnije bataljona “Kraken”, ekstremne nacionalističke formacije.

Na snimku se osim BVP M-80 vide i oklopni transporteri YPR -765 i MRAP Haski britanske proizvodnje koje je ta zemlja donirala vladi u Kijevu. Od cele oklopne kolone najbolje je proša jugoslovenski BMP M-80 koje je Slovenija krajem juna ove godine donirala Ukrajini.

Radi se o 35 vozila starije serije sa motorom Hispano Suiza HS-115 od 191 kW koji su ostali iz zaostavštine bivše JNA, a Slovenija ih je od 2006. konezrvirala i uskladištila u Pivki.

Vozila BVP M80A su čuvana dugi niz godina među tenkovima i drugim oklopnim vozilima u depoima kod Pivke, a dekonzervacija je trajala nekoliko nedelja. Logističke poteškoće sprečile su bržu ekspediciju u Ukrajinu, najverovatnije zbog mađarske zabrane prevoza oružja na istok.

Slovenija je time ispunila obećanje Ukrajini i doprinela odbrani. Slovenija će od Sjedinjenih Američkih Država u znak zahvalnosti dobiti “vaučer” za kupovinu naoružanja u vrednosti većoj od vrednosti donacije.

Prvi snimci slovenačkih BVP M-80 iz Ukrajine pojavili su se u julu mesecu tokom obuke na jednom od poligona u okolini Kijeva. Ova borbena vozila pešadije prvi put javnosti su prikazana na paradi pobede 9. maja 1975 i izazvao je pažnju stručnjaka.

Učestvovao je navodno i u svim ratovima na Balkanu od 1991-1999. godine. Bazni model imao je težinu od 13,5 tona, top kalibra 20 mm i M-55 spregnuti mitraljez i sve protivoklopne rakete POVRS M14M Maljutka. Ukupno je proizvedeno više od 1.000 vozila, a u naoružanju vojske Srbije nalazi se trenutno 550 komada.

Unapređena i modifikovana verzija dobila je težinu od 13,85 tona isto naoružanje i jači motor. Ova vrsta borbenog vozila pešadije postala je temelj za različite nadgradnje.

MONDO