Naglo pao pritisak gasa na jednom kraku Severnog toka 2

Naglo pao pritisak gasa na jednom kraku Severnog toka 2

U jednom od krakova ruskog gasovoda Severni tok 2 naglo je opao pritisak gasa sa 300 na sedam bara, saopštio je operator tog cevovoda “Nord strim 2 AG”, prenosi Sputnjik.

“Vanredna situacija na kraku A gasovoda ‘Severni tok 2’. Dispečer je na obalskoj platformi Severnog toka 2 noćas zabeležio nagli pad pritiska na liniji A. Odmah su obaveštene obalske službe Nemačke, Danske, Švedske, Finske i Rusije. Istraga je u toku”, navodi se u saopštenju kompanije.

Nemačko Ministarstvo ekonomije objavilo je da nije poznato šta je izazvalo nagli pad pritiska u gasovodu, prenosi Rojters, dodajući da je portparol vlade nagovestio da je moglo doći do curenja gasa.

(Sputnjik, Rojters)

Danska prijavila curenje gasa u blizini gasovoda Severni tok 2

Pomorska uprava Danske prijavila je curenje gasa u blizini ostrva Bornholm u Baltičkom moru, koje se nalazi blizinu neaktivnog ruskog gasovoda Severni tok 2, javlja Interfaks.

U informaciji se navodi da danske vlasti savetuju plovila da se klone tog područja, prenosi Rojters, pozivajući se na rusku novinsku agenciju.

Kompanije “Nord strim 2 AG”, operatera gasovoda Severni tok 2, prethodno je izvestila da je protekle noći uočen iznenadni pad pritiska u jednom od dva kraka cevovoda.

Portparl “Nord strima” je izjavio za Rojters da bi curenje gasa moglo da bude uzrok pada pritiska.

(Interfaks, Rojters) 

SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken izjavio je danas da će SAD obezbediti 457,5 miliona dolara nove pomoći Ukrajini namenjene civilnom sektoru.

Pomoć je osmišljena da pomogne ukrajinskim agencijama za sprovođenje zakona i krivičnom pravosuđu.

Ukupna vojna pomoć administracije predsednika Džozefa Bajdena Ukrajini premašila je 15,8 milijardi dolara, saopštio je Stejt department.

(Rojters)

Kremlj: Nisu donete nikakve odluke o zatvaranju Ruskih granica

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da nisu donete nikakve odluke o zatvaranju granica Ruske Federacije.

“Ne znam ništa o tome. U ovom trenutku, nisu donete nikakve odluke u vezi sa tim”, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara, preneo je Interfaks.

Prema njegovim rečima, neki pozivi za mobilizaciju izdati su greškom i te greške će biti ispravljene, preneo je Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 21. septembra naredio delimičnu mobilizaciju, a prema rečima ministra odbrana Sergeja Šojgua, 300.000 ljudi će biti pozvano u rezerviste, prevashodno oni koji imaju iskustvo u borbi i veštine koje se traže u armiji.

Naredba o delimičnoj mobilaziciji izazvala je proteste širom zemlje, hapšenje demonstranata, kao i odlazak ruskih državljana iz zemlje.

Čavušoglu: Putin razmatra da se vrati pregovorima sa Ukrajinom

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da je ruski predsednik Vladimir Putin rekao turskom lideru Tajipu Erdoganu da postoji mogućnost da se vrati pregovorima sa Kijevom, ali pod novim uslovima.

Čavušoglu je naveo da je Putin to izneo u razgovorima sa turskim kolegom na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju, koji je nedavno održan u Samarkandu, prenosi RIA Novosti.

“U toku pregovora sa našim predsednikom, gospodin Putin je izneo mogućnost povratka na pregovore sa Kijevom, ali pod novonastalim uslovima”, rekao je Čavušoglu na pres konferenciji u Tokiju.

Putin: Zapad prema Rusiji mora da se odnosi sa poštovanjem

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Zapad prema Rusiji mora da se odnosi s poštovanjem.

Putin je to rekao na sastanku sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, komentarišući Lukašenkove reči da Minsk neće razgovarati sa Zapadom bez poštovanja, prenosi RIA Novosti.

“Ko želi da živi u miru sa nama i da nas poštuje, mi smo otvoreni. Ali niko neće trpeti poniženje”, rekao je Lukašenko.

Predsednik Belorusije boravi u radnoj poseti Rusiji.

rts.rs