MARKO JAGODIĆ-KURIDŽA o prezimenu: Sve je počelo od mog pretka

Marko Jagodić Kuridža je postao diskretni heroj navijača Srbije na Evrobasketu u Pragu, gdje mu posvećuju i pjesme ili skandiranje uz dozivanje srpskih navijača sa različih strana O2 arene u Pragu.

Kako je ponovo dospio u žižu javnosti, priča o njegovom prezimenu je ponovo aktuelna.

Naime, Marko ima dva prezimena, jer su njegovi preci zadržali prezime koje im je dodato još u početkom osamnaestog vijeka kada je sveštenik Petar Jagodić prozvan Kuridža zbog svoje velike hrabrosti i kuražnosti, gdje je bio vođa srpskog ustanka u Dalmaciji protiv mletačke vlasti zbog poreza, piše Telegraf.

Njegov ustanak dobio je naziv Kuridžina buna, a rezultat je bio da je na pola godine oslobođen prostor od Bukovice i Ravnih Kotara.

Kada je buna ugašena u krvi, Kuridža se na molbu naroda privremeno sklonio u Liku, a kada su Mleci obećali Srbima amnestiju ako obećaju da će predati oružje, onda se vratio u svoje mjesto Blišani da živi u miru na svom imanju.

Ali, već godinu dana kasnije Mleci su popa Kuridžu uhapsili i držali ga u pritvoru u kinskoj tvrđavi, da bi ga potom osudili u Zadru kao vođu buntovnih Srba na 40 godina robije. Robijao je u Veneciji čitavu kaznu, oslobođen je 9. jula 1746. godine, a umro je u Zadru 9. aprila 1749. godine.

Iako je tokom robije ogluvio i oslijepio, nije mu bilo dozvoljeno da se vrati u svoje rodno mjesto Blišani, da ne bi bio motiv narodu za novu pobunu.

Sada je Kuridža na Evrobasketu, tokom intervjua sa reporterom RTS-a Slobodanom Šarencem dobio pitanje da ukratko objasni svoje prezime.

“Auuu. To ne može na brzinu, za to ti baš treba vreme. Sve ste već pročitali. Sve je počelo od mog pretka Petra Jagodića Kuridže. Bila je Kuridžina buna i onda je dobio nadimak Kuridža i posle je vratio svoje prezime Jagodić”, rekao je srpski košarkaš.

Upitan je potom i da li mu se dopada kada mu navijači skandiraju prezime

“Dopada mi se”, iskren je bio krilni centar Srbije.

NEZAVISNE N.