Kuknjava: Nema više Crne Gore, predata je Srbiji

“U ovom slučaju kako su oni potpisali znači nema Crne Gore, Crnogorske pravoslavne crkve, nema nacije, himne, jezika, zastave, grba… Dakle, sve je na teritoriji Srbije”, kazao je između ostalog Mihajlo.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije danas je sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem u Podgorici potpisao Temeljni ugovor. Zanimljivo je da je ugovor potpisan u tajnosti.

S druge strane, SPC je najavila da će patrijarh Porfirije boraviti u Herceg Novom 14. i 15. avgusta, što su mnogi povezali sa potpisivanjem ugovora.

Međutim, na iznenađenje mnogih, patrijarh je danas stigao u Podgoricu, a ugovor je već potpisan.

Odmah su uslijedile oštre rekacije, a za Abazovića su odmah kazali kako vodi netransparentnu politiku te da prema građanima postupa na podmukao način.

Kako piše Raport.ba, smatra se da je ovim ugovorom Abazović faktički isporučio Crnu Gori Srbiji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Zbog svega je Abazović suočen i sa problemima u Vladi koju vodi, a DPS, koji ga je podržavao u Skupštini, sad najavljuje njegovu smjenu i poništenje ugovora.

Mitropolit samoproglašene Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo u razgovoru za Raport kazao je da ugovor koji je potpisan je na štetu Crne Gore, ali i ostalih zemalja u okruženju, prije svega BiH.

“Ovaj njihov stav koji su potpisali to je, ne bih uvrijedio cigane, ali ciganski posao kroz igru, tancovanje. Tako su oni veselo potpisali da nisu razmišljali o posljedicama koje se mogu desiti Crnoj Gori. U cijeloj priči najviše mi je žao Dritana Abazovića jer su ga navukli na tanak led i on će najviše i platiti. Šteta je.

Prva vlada je rekla, a ova druga potvrdila, da je ugrožena Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, ali i Srbi. To je podržao Dritan Abazović i čudi me da on to čini. Mogu da kažem da mira u Crnoj Gori neće biti dok se ne riješi pravo pitanje i dok se ne donese adekvatna pravna osnova za ovakav ugovor”, kazao je Mihailo.

Dodaje kako se ovim ugovorom nanosi velika šteta Crnoj Gori te da faktički ova zemlja ne postoji. Međutim, dodaje da se ovaj ugovor sigurno neće održati.

“Ona je u ovom momentu Crna Gora je srpska pokrajina, a Crnogorci su Srbi. Dakle, ne postoji. Ovo je još gore nego Republika Srpska u Bosni. Neće se to održati tako”, kazao je.

“U ovom slučaju kako su oni potpisali znači nema Crne Gore, Crnogorske pravoslavne crkve, nema nacije, himne, jezika, zastave, grba… Dakle, sve je na teritoriji Srbije”, kazao je između ostalog Mihajlo.

(Raport.ba)