Nemci će jednom godišnje moći da menjaju pol

Vlada u Berlinu namerava da omogući lakšu promenu pola u zvaničnim dokumentima. Plan je da to bude omogućeno građanima starijim od 14 godina – i to jednom u godinu dana.

Nemačka će smanjiti birokratsku proceduru neophodnu za promenu imena i pola u zvaničnim dokumentima, u skladu sa planom koji je predstavila vlada a koji bi trebalo da ukine kontroverzni zakon iz 1980. kojim se ovaj proces reguliše, prenosi Rojters.

Prema planu koji su predstavili ministar pravde Marko Bušman i ministarka za porodicu Liza Paus, transrodne, interseksualne i nebinarne osobe (sveobuhvatna kategorija za rodne identitete koji nisu isključivo muški ili ženski‍) ubuduće će moći da promene svoje podatke – samo odlaskom kod matičara.

To znači da im više neće biti potrebno lekarsko uverenje, niti će morati da prolaze kroz često dug i skup sudski proces u kome pol osobe procenjuju dva veštaka i sudija.

“Trenutni zakon tretira ove osobe kao da su bolesne. Za ovo nema opravdanja”, saopštio je ministar pravde Marko Bušman u saopštenju.

Ministarka za porodicu Liza Paus opisala je trenutni zakon o transseksualcima kao “ponižavajući”.

“Sada ćemo ga konačno ukinuti i zameniti ga modernim zakonom o samoopredeljenju”, navela je Paus.

U pokušaju da zaštiti mlade ljude, novi zakon bi trebalo da omogući građanima starijim od 14 godina da sami registruju novo ime i pol, ali bi sud mogao da poništi te izmene, u slučaju kada ih roditelji ne podržavaju.

Kako prenose nemački mediji, ime i pol u zvaničnim dokumentima moći će da se promene jednom u godinu dana, kako bi se osiguralo da se želji za izmenama pristupa ozbiljno.

RTS