KINA ISMEJALA SVETSKE SILE – VI STE MALI DEO POPULACIJE! Nikad jača podrška Rusiji

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan objavio je u utorak sliku na kojoj je istakao da zemlje G7 zapravo čine mali procenat svetske populacije.

Usred veoma bitnog sastanka lidera G7 i NATO-a, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan objavio je u utorak sliku na kojoj je istakao da uprkos tome što se nazivaju “međunarodno društvo”, zemlje G7 zapravo čine mali procenat svetske populacije.

Na slici se vide lideri zemalja G7 pored lidera zemalja BRIKS-a, slika je istakla da stanovništvo prvih iznosi 777 miliona, dok zemlje BRIKS-a imaju 3,2 milijarde ljudi.

“Dakle, sledeći put kada budu govorili o ’međunarodnom društvu‘, znate na šta misle…”, napisao je Džao, a preneo RT.

Nakon samita u Nemačkoj, koji je održan tokom vikenda, lideri G7 otputovali su u Madrid, gde se sastaje NATO alijansa predvođena SAD kako bi izradila svoj novi Strateški koncept – dokument koji opisuje njenu misiju i stav prema nečlanicama.

U svom prvom ažuriranju od 2010. godine, dokument će se odnositi na Kinu kao na “izazov”, a prema rečima generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, “da će jasno staviti do znanja da saveznici Rusiju smatraju najvažnijom i najdirektnijom pretnjom našoj bezbednosti”, preneo je RT.

Samo nekoliko dana pre samita G7, ruski predsednik Vladimir Putin, predsednik Kine Si Đinping i lideri Brazila, Indije i Južne Afrike sastali su se virtuelno na samitu zemalja BRIKS-a.

Grupa, označena akronimom sastavljenim od prvog slova imena njenih zemalja članica, uključuje četiri od deset najvećih svetskih ekonomija i predstavlja više od 40% stanovništva planete i 30% njenog BDP-a.

Uskoro bi se i blok mogao proširiti. Argentina i Iran su prošle nedelje podneli zahtev za članstvo, pri čemu je iransko ministarstvo spoljnih poslova opisalo BRIKS kao “veoma kreativan mehanizam sa širokim aspektima”, a argentinski predsednik Alberto Fernandez rekao je da bi platforma mogla “provesti plan za budućnost koji će dovesti do boljeg i pravednijeg vremena”.

Tokom samita BRIKS-a prošle srede, Putin je rekao da petočlana grupa radi na uspostavljanju nove globalne rezervne valute.

(MONDO)