“Spremni da se predaju”; SAD šalje novo oružje; “Bitka se bliži užasnom kraju”

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 120. dan.

“Bitka za dva ključna grada se bliži užasnom kraju”

Bitka za dva ključna grada na istoku Ukrajine, Severodonjeck i Lisičansk, “bliži se užasnom kraju”, rekao je Oleksij Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Rusi, naime, već nedeljama žestokim napadima pokušavaju osvojiti Severodonjeck i Lisičanska, poslednja dva preostala grada pod kontrolom Ukrajine u regiji Lugansk. Borbe su se pretvorile u krvavi rat iscrpljivanjem, pri čemu obe strane imaju teške gubitke.

No, ruske snage su u poslednje dve nedelje ostvarile značajan napredak. “Bitka ulazi u neku vrstu užasne završnice”, rekao je Arestovič u intervjuu.

Serhij Hajdaj, ukrajinski guverner Luganska, jutros je rekao da su “ruske snage uspešno napreduju”, dodavši kako su Rusi osvojili Loskutivku, naselje južno od Lisičanska, te prete da će potpuno opkoliti ukrajinske branitelje, zbog čega će morati da se povuku.

Što se tiče Severodonjecka, veruje se da ruske snage kontrolišu gotovo ceo grad. Jedini izuzetak je hemijska fabrika Azot, u kojoj se skrivaju stotine civila i ukrajinskih branitelja.

LNR: Predaja ukrajinskih vojnika

Ukrajinski vojnici predaju se preko cele linije fronta u blizini Lisičanska, Severodonjecka i opkoljenih mesta Gorskoje i Zolotoje, saopštio je danas oficir narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Andrej Maročko.

“Predaja je u toku na celoj liniji fronta na ovom području, lokalno i masovno. Ovo uključuje i grupu Lisičansk-Severodonjeck i grupu Gorskoje-Zolotoje”, poručio je Maročko na ruskoj televiziji, prenosi agencija TAS S.

Takođe je napomenuo da bi neke informacije sada bilo neprimereno da se otkrivaju.

“Predali su nam se ekstremno desničarsko radikalni militanti. Do 16 časova po lokalnom vremenu imao sam izveštaje o dve grupe od po 10 ljudi. Nemam informacije o trenutnim brojkama”, dodao je Maročko.

SAD šalju Ukrajini i raketne sisteme dugog dometa

Očekuje se da će Sjedinjene Države proslediti dodatnih 450 miliona dolara bezbednosne pomoći Ukrajini, ukljucujući više raketnih sistema dugog dometa, rekla su danas dva američka zvaničnika.

Ruske snage napreduju na istoku Ukrajine u pokušaju da zauzmu Donbas, pa se Ukrajina plaši da bi neke od njenih trupa mogle biti opkoljene “ruskim klještima”, prenosi Rojters.

Navodi se da je jedan od zvaničnika, govoreći anonimno, rekao da bi najnoviji paket mogao da uključi četiri dodatna artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti (HIMARS).

Ukrajina je ranije danas saopštila da je dobila prvu tranšu tog moćnog sistema oružja dugog dometa što bi bolje odgovaralo dometu ruskih raketnih sistema koje, kako se kaže uveliko koriste za udare na ukrajinske položaje u Donbasu.

Vašington je izjavio da je od Kijeva dobio uveravanja da to oružje većeg dometa neće biti korisćeno za napad na rusku teritoriju, strahujući od eskalacije sukoba.

Moskva je upozorila da će gađati ciljeve u Ukrajini koje „još nisu pogodili” ako Zapad isporuči Ukrajini rakete dužeg dometa za upotrebu u visokopreciznim mobilnim raketnim sistemima.

Izvor: Ekstremisti Ajdara spremni da se predaju uz garancije

Prema nezvaničnim informacijama, ekstremisti bataljona “Ajdar” koji se nalaze u fabrici “Azot” u Severodonjecku izrazili su spremnost da se predaju, ako bude obustavljena vatra i ako se pruže bezbednosne garancije za civile.

Kako je preneo Sputnjik, nekoliko stanovnika je već izašlo iz fabrike.

Izvor blizak miliciji samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) ranije je rekao za TAS S da vojska LNR očekuje da se ekstremisti bataljona “Ajdar” masovno predaju do večeras.

Lider LNR Leonid Pasečnik izjavio je da bi industrijska zona hemijske fabrike “Azot” u Severodonjecku vrlo brzo mogla da bude stavljena pod kontrolu.

Izvor: B92