Putin: Razmatra se međunarodna rezervna valuta BRIKS-a

U toku je razmatranje uvođenja međunarodne rezervne valute u zemljama članicama BRIKS-a, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin u pozdravnom obraćanju učesnicima poslovnog foruma ekonomske asocijacije BRIKS, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Putin je takođe naveo da je ruski sistem za razmenu finansijskih poruka, kao alternativa za SWIFT, otvoren za povezivanje banaka iz zemalja članica BRIKS-a.

“Zajedno sa našim partnerima iz BRIKS-a radimo na pouzdanim alternativnim mehanizmima za međunarodna plaćanja. Ruski sistem za razmenu finansijskih poruka je otvoren za povezivanje banaka iz naših pet zemalja”, rekao je Putin.

Predsednik Rusije je poručio i da se, kako kaže, uvođenjem novih sankcija Rusiji “pojačavaju mehanizmi vršenja pritiska na konkurenciju”, te da će, dodaje, “zbog poteza Zapada globalni ekonomski problemi postati hronični”. 

(Tanjug/Tas) 

“Rusija bi mogla u potpunosti da prekine isporuke gasa Evropi”

Rusija bi mogla u potpunosti da prekine isporuke gasa Evropi u nastojanju da ojača svoju političku poziciju usled ukrajinske krize, kaže šef Međunarodne agencije za energetiku Fatih Birol, dodajući da Evropa treba već sada da se pripremi za to.

“Uzimajući u obzir skorašnje ponašanje Moskve, ne bih isključio mogućnost da Rusija nastavi da tu i tamo nalazi različite razloge i da nastavi da traži izgovore za dalje smanjenje isporuka gasa Evropi i da ih možda čak potpuno prekine”, naveo je Birol u izjavi poslatoj Rojtersu.

To je, ističe on, razlog zbog kojeg su Evropi potrebni planovi za vanredne situacije.

U isto vreme, Elina Bardram, vršilac dužnosti direktora za međunarodne poslove i klimatske finansije u Evropskoj komisiji, rekla je da će se Evropska unija privremeno vratiti na ugalj kako bi se izborila sa smanjenim dotokom ruskog gasa.

Prema njenim rečima, Evropa će se privremeno okrenuti fosilnim gorivima kao alternativi za ruski gas u svetlu, kako kaže, poslednjih aktivnosti Vladimira Putina, ali ovaj potez neće poremetiti dugoročne evropske ciljeve vezane za klimatske promene.

(Rojters, Tanjug)

Ruska rafinerija obustavila rad nakon napada

Rafinerija nafte “Novošahtinsk” u ruskoj Rostovskoj oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom, obustavila je rad nakon što su dve bespilotne letelice napale njene objekte iz pravca “zapadne granice”, navedeno je u saopštenju rafinerije, prenosi Rojters.

Snimci sa društvenih mreža prikazali su kako dron leti ka rafineriji, koja se nalazi samo osam kilometara od granice sa Ukrajinom, pre nego što su se iznad nje nadvili velika plamena kugla i crni dim, navodi britanska agencija.

“Požar u rafineriji ‘Novošahtinsk’ izbio je neposredno pošto su iznad postrojenja primećena dva ukrajinska drona. Jedan od njih je pao na postrojenje za toplotni prenos, posle čega je izbio požar. Drugi dron je odleteo”, rekli su agenciji Tas neimenovani lokalni zvaničnici.

(Rojters, Tas)