Moskva: Uništen hangar dronova “bajraktar” kod Odese

Rusija je, koristeći visokoprecizne rakete “oniks”, uništila hangare u kojem su bile bespilotne letelice “bajraktar” u blizini Odese, a kao odgovor na napad ukrajinskih snaga na naftne platforme u Crnom moru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

“Kao odgovor na sabotažu kijevskog režima, krstareće rakete ‘oniks’ na vojnom aerodromu Školni u Odeskoj oblasti uništile su hangare ukrajinskih bespilotnih letelica ‘bajraktar-TB2’, koje su identifikovane ruskom izviđačkom opremom”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

(Tanjug/RIA Novosti)

Putin: Raspoređeni antiraketni sistemi S-500

Vladimir Putin je rekao da su protivvazdušni raketni sistemi S-500 “Prometej” počeli da ulaze u službu ruske vojske.

“Pored novog naoružanja koje je već testirano na bojnom polju, trupe su počele da dobijaju protivvazdušne i protivraketne sisteme S-500 u svetu”, rekao je Putin.

S-500 ima sposobnost da uništi balističke i aerodinamičke ciljeve, uključujući avione i helikoptere, kao i krstareće rakete. Radijus uništenja je oko 600 kilometara.

(rt.com)

Patrušev: Kontramere će osetiti litvanska populacija

Sekretar ruskog Saveta za bezbednost Nikolaj Patrušev rekao je da će litvanska blokada tranzita robe od centralne Rusije do njene enklave Kalinjingrada naići na odgovor Moskve.

“Rusija će svakako odgovoriti na tako neprijateljske poteze. Razrađuju se određene mere kroz različite institucije i one će biti preduzete u bliskoj budućnosti”, rekao je Patrušev, a prenosi Interfaks.

Istakao je da će te kontramere imati ozbiljan negativan uticaj na litvansku populaciju.

Kako Rojters podseća, Litvanija je blokirala železnički koridor koji vodi od Rusije do Kalinjingrada, a kojim se prevoze i građevinski materijal, metali i ugalj.

(Reuters)