PIJU ČAŠU VODE NA DAN! ZNAMO KO JE IZDAO AZOV U MARIJUPOLJU: Oglasile se žene vojnika iz Azovstalja – UMREĆE tamo!

Ukrajinke čiji su muževi i momci u puku Azov zarobljeni u čeličani Azovstalj tvrde da oni nisu neonacisti, i mole da im se pomogne pri evakuaciji.

Supruge i devojke boraca Azova koji se i dalje nalaze u tunelima čeličane Azovstalj u Mariupolju govorile su za britanski “The Telegraph”.

“Sinoć sam razgovarala sa Dmitrijem. Napisao je da im je ostalo samo malo pirinča i da pokušavaju da naprave neku vrstu brašna”, kaže Hana Naumenko, verenica Dmitrija Danilova (29) i tvrdi da je mobilna veza je bila užasna, te da su komunicirali SMS-om. 

Žene iz Ukrajine čiji su mužev izarobljeni u Azovstalju su ove nedelje razgovarale i sa papom Franjom, nadajući se da bi on mogao da interveniše.

“Rekao je da želi da pripremi humanitarni koridor za Azovstalj, ali Putin nije hteo da pusti vojnike”, rekla je Julija Fedosjuk, čiji je suprug Arsenij Fedosjuk (29) narednik Azova.

“Razgovarala sam sa mužem sinoć. Rekao je da je jeo samo jednom i popio samo jednu čašu vode. Oni su bez hrane, bez vode. On je iscrpljen. Govori veoma sporo, kaže Katerina Prokopenko, udata za potpukovnika Denisa Prokopenka (30).

Olga Andrijanova (31) retko razgovara sa suprugom Serhijem (26).

On je ranjen. Rekao mi je da su ostali bez lekova. Oni umiru jer nemaju adekvatnu medicinsku negu. Rane im trunu. Naši muževi su prosti ljudi, patriote, a ne neonacisti. Oni vole svoju zemlju i bore se za naše zajedničke vrednosti. Za mnoge Ukrajince je bilo ‘vau’ što je rat počeo, ali mi se borimo u tom ratu od 2014. godine”, kaže Julija.

Ove žene su iznele i ozbiljne optužbe koje se odnose i na samu komandu ukrajinske vojske, optužujući ih za loše rukovodstvo, a neke i za izdaju.

“Azov je bio spreman da bude opkoljen, ali su se nadali da će ukrajinske oružane snage u gradovima u blizini Mariupolja pomoći”, kaže Julija.

Ona čak sugeriše da je Volodimir Baranjuk, komandant ukrajinske 36. brigade marinaca u Mariupolju, “imao bliske kontakte sa Rusima”. Prvo je javljeno da je Baranjuk predvodio hrabar pokušaj da razbije opsadu u aprilu, ali Julija kaže da je stvarnost “da se pokazao kao izdajnik i otišao u rusko zarobljeništvo čak i kada su marinci još imali oružje za borbu”.

“Naši muževi će se boriti, boriti sve do kraja i tamo će poginuti. Svaki vojnik Azova koji se predao u proteklih osam godina je mučen i ubijen. Pre mesec dana jedan vojnik je zarobljen. Rusi su s njim snimali propagandne video snimke, zatim su ga mučili i ubili i fotografisali njegovo mrtvo telo i poslali njegovoj majci. Zato ceo svet treba da shvati da zarobljeništvo nije opcija za Azov, kaže on.

(MONDO)