Putin: Nastavak zapadne opsesije sankcijama dovešće do teških posledica

Autori zapadnih sankcija protiv Rusije vođeni su kratkovidnim naduvanim političkim ambicijama i pogađaju ekonomije i narode Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

“Ove sankcije u velikoj meri izazivaju globalnu krizu. Njihovi autori, vođeni kratkovidim, naduvanim političkim ambicijama i rusofobijom, u najvećoj meri pogađaju sopstvene nacionalne interese, sopstvenu ekonomiju, dobrobit svojih građana. To vidimo, pre svega, u naglom porastu inflacije u Evropi”, rekao je Putin na sastanku o ekonomskim pitanjima.

Prema njegovim rečima, nastavak opsednutosti Zapada sankcijama neizbežno će dovesti do najsloženijih posledica.

“Očigledno je da će zbog objektivnih ekonomskih zakona nastavak opsesije sankcijama, ako mogu tako reći, neminovno dovesti do najsloženijih, teško rešivih posledica po Evropsku uniju, njene građane, kao i po najsiromašnije zemlje sveta, koje se već suočavaju sa rizicima od gladi”, ocenio je ruski predsednik.

(Sputnjik)

Gasprom: Obustavljen transport gasa preko poljskog dela “Jamal-Evrope”

Ruski energetski gigant “Gasprom” saopštio je da neće više moći da izvozi gas preko Poljske, preko “Jamal-Evrope”, pošto su uvedene sankcije protiv firme koja je vlasnik poljskog dela gasovoda.

“Za Gasprom to znači zabranu korišćenja gasovoda u vlasništvu Evropol-gasa, koji je zadužen za transport kroz Poljsku”, dodaje se u saopštenju.

(Reuters)

Brisel: Zatvaranje glavnog čvorišta za transport gasa zasad nije problem za EU

Zbog toga što je ukrajinski gasni operator obustavio transport gasa kroz glavno čvorište Sohranivku, Evropska komisija je saopštila da to ne predstavlja energetski problem.

“Iako trenutni razvoj događaja može uticati na deo tranzita gasa ka EU, zasad ne predstavljaju opasnost po snabdevanje Unije”, rekao je portparol Komisije.

GTSOU, koji upravlja gasnim sistemom Ukrajine, obustavio je transport gasa putem rute Sohranivka, zbog, kako je rečeno, “mešanja okupatorskih snaga u tehničke procese”.

(Reuters)

Ekspresen: Sledeće nedelje Stokholm podnosi zahtev za prijem u NATO

Švedska vlada planira da podnese zahtev za članstvo u NATO-u sledeće nedelje, nakon što su se finski lideri javno izjasnili da ta zemlja treba da postane članica Severnoatlantske alijanse.

Švedski parlament će održati debatu o bezbednosnoj situaciji u ponedeljak i premijerka Magdalena Andersen će onda sazvati sednicu vlade gde će biti doneta formalna odluka o zahtevu za prijem u NATO, objavio je list dnevnik Ekspresen, citirajući neimenovane izvore.

Zahtev za članstvo će biti poslat odmah nakon toga, uz pretpostavku da se ne dogodi ništa neočekivano.

Švedska ministarka spoljnih poslova An Linde napisala je na Tviteru da je odluka koju su saopštili finski predsednik i premijerka “važna poruka”.

“Poslali su važnu poruku predsednik Finske Sauli Ninisto i premijerka Sana Marin o članstvu u NATO-u. Finska je najbliži odbrambeni i bezbednosni partner Švedske, tako da treba da uzmemo u obzir njihove procene. Švedska će doneti odluku nakon što bude predstavljen izveštaj sa konsultacija o bezbednosnoj politici”, istakla je Linde.

(Tanjug, RTS