Britansko ministarstvo objavilo novu ratnu kartu događaja u Ukrajini

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je danas poslijepodne novu ratnu kartu događaja u Ukrajini. Na današnjoj karti vidljiva je velika promjena.

Naime, široko područje oko Harkiva, drugog najvećeg ukrajinskog grada, još juče je bilo označeno kao poprište borbi. Danas je jedan širok prostor istočno i sjeverno od grada označen kao ukrajinska teritorija. Drugim riječima, Britanci su sad i službeno na karti zabilježili ukrajinsku protivofanzivu na ovom području, koja traje već danima.

Prema ovoj karti, a posebno prema informacijama s terena, ruske snage potisnute su tik do ruske granice.

Ostatak ratišta ne bilježi značajnije promjene.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je ranije danas i novi izvještaj o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

U njemu se navodi kako su ukrajinske snage nastavile protivnapad sjeverno od Harkiva i ponovno zauzele nekoliko gradova i sela prema ruskoj granici.

“Rusko stavljanje operacija u Donbasu kao prioriteta ostavilo je snage u oblasti Harkiv ranjivima na mobilne i visokomotivisane ukrajinske snage koje su u protivnapadu. Uprkos uspjehu Rusije u okruživanju Harkiva u početnim fazama sukoba, ona je navodno povukla jedinice iz regije kako bi reorganizovala i obnovila svoje snage nakon velikih gubitaka”, kažu britanski obavještajci u izvještaju.

“Nakon što se rekonstituiraju, ove će se snage vjerovatno rasporediti na istočnu obalu rijeke Siverskij Donec kako bi stvorile blokadu za zaštitu zapadnog boka ruskih snaga i glavnih puteva snabdijevanja za operacije u blizini Izjuma”, dodaju.

Na kraju kažu i kako je povlačenje ruskih snaga iz Harkivske oblasti prećutno priznanje nesposobnosti Rusije da zauzme ključne ukrajinske gradove, gdje je očekivala ograničen otpor stanovništva.

(Index.hr)