Bitka za Zmijsko ostrvo – Ahilov duh nad Crnim morem i strah od sistema S-400

Rusi dovlače pojačanja, dok Ukrajinci sve agresivnije pokušavaju da povrate Zmijsko ostrvo, koje obe strane smatraju ključnom strateškom tačkom za kontrolu zapadnog dela Crnog mora.

Kijev i Moskva se hvale stravičnim gubicima protivnika na mestu na kojem je, prema antičkom predanju, bes Ahilovog duha rasterao Amazonke.

Bela stena usred Crnog mora, tokom istorije, dobila je mitski status. Belo ostrvo, ili Ostrvo čaplji, kako su ga zvali stari Grci, još od antičkih vremena nije bilo u centru pažnje kao od trenutka kada je počela ruska ofanziva na Ukrajinu. Broj poginulih u borbama oko ovog ostrva nije moguće proceniti, ali je nedaleko od Zmijskog ostrva potopljen najveći ratni brod još od okončanja Folklandskog rata – raketna krstarica “Moskva”.

U poslednjih 48 časova, ukrajinske snage izvele su nekoliko žestokih napada na ovo ostrvo, pokušavajući da vrate kontrolu nad ovom kilometar kvadratni velikom stenom u Crnom moru.

Projektili, avioni, dronovi i specijalne snage, kako potvrđuju izvori obe strane, bili su uključeni u operaciju posle koje je Zmijsko ostrvo ostalo pod kontrolom ruskih snaga. Moskva navodi da Kijev, po direktnoj naredbi predsednika Volodimira Zelenskog, pokušava da uspostavi kontrolu nad ostrvom, dok Kijev tvrdi da su u pitanju ograničeni napadi na položaje i brodove ruskih snaga.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da “bitka nije okončana”, te da ruske snage pokušavaju da dopreme pojačanja na ostrvo, te da bi razmeštanje protivvazdušnog sistema S-400 na toj steni u velikoj meri poremetilo odnos snaga u tom delu Crnog mora i južnoj Ukrajini.

“Ukoliko ruske snage uspeju da uspostave punu kontrolu nad ostrvom i postave protivvazdušne sisteme velikog dometa, kontrolisaće severozapadni deo Crnog mora i jug Ukrajine”, rekao je za Bi-Bi-Si ukrajinski vojni stručnjak Oleg Ždanov.

Napad na Zmijsko ostrvo 7. maja

Puna kontrola, smatraju vojni stručnjaci, podrazumeva raspoređivanje protivvazdušnih i ofanzivnih raketnih sistema, što Rusi od kraja februara, kada su zauzeli ostrvo, nisu uspeli da izvedu.

Potapanje raketne krstarice “Moskva”, komandnog broda Crnomorske flote, koja je završila na dnu mora pošto su je pogodile dve protivbrodske rakete “neptun”, u velikoj je meri oslabila ruske položaje na Zmijskom ostrvu, jer su tamo stacionirane trupe ostale bez protivvazdušne zaštite.

Isto važi i za rusku logistiku, koja na putu do ovog ostrva predstavlja prilično laku metu za ukrajinske dronove i letelice, iako se Moskva, poslednjih dana, hvali da je oborila nekoliko borbenih aviona i dronova “bajraktar”.

Rusko prisustvo na Zmijskom ostrvu predstavlja i ekonomski problem za Ukrajinu, jer je Kijev pod pritiskom ruskih snaga bio prinuđen da zatvori crnomorsku luku Odesa, koja je decenijama bila ključ za izvoz žitarica.

Takođe, valjana odbrana ostrva otvorila bi mogućnost da Rusi sa te tačke pokrenu pomorski desant u blizini Odese, ili kada se raspali mašta zapadnim stratezima, otvore i vrata daljih ruskih upada ka zapadu.

Američki i britanski vojni eksperti smatraju da bi konsolidacija ruskog prisustva na Zmijskom ostrvo predstavljala ozbiljnu pretnju za celo Južno krilo NATO-a, jer se nalazi na samo 45 kilometara od delte Dunava i 130 kilometara od Odese.

“Od 7. maja, po direktnom naređenju Volodimira Zelenskog, i u sadejstvu sa Velikom Britanijom i SAD, ukrajinske snage su počele da planiraju ozbiljne provokacije kako bi zauzele Zmijsko ostrvo… Neprijatelji su pretrpeli teške gubitke”, rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane, Igor Konašenkov.

Nabrajajući ukrajinske gubitke, Konašenkov je naveo tri “suhoja” Su-24, Su-27, tri helikoptera i bezmalo 30 dronova, uključujući devet “bajraktara” turske proizvodnje.

Kijev je odbacio navode Moskve, tvrdeći da se ruske snage na ostrvu nalaze pod stalnim napadima ukrajinskih aviona i dronova, objavljujući nekoliko snimaka takvih akcija.

Ahil, Plinije, Ribentrop, Molotov…

Ostrvo se, po prvi put, pominje u antičkoj Grčkoj pod imenom Leukos ili Belo ostrvo, zbog silnih čaplji koje su se tu gnezdile. Navodno je baš na to ostrvo doneseno Ahilovo telo i pohranjeno u hram, koji su, kasnije, Rimljani nazvali Hramom devet oltara.

Rimljani su, kako je pisao Plinije, ostrvo zvali po Ahilu. Prema grčkim mitovima ostrvo je pohodio Ahilov duh, koji je, takođe prema legendi, zbrisao Amazonke sa ovog mesta, pošto su posekle drveće u okolini njegovog hrama. Prema dugoj verziji, sa doduše sličnim ishodom, Ahilov duh se pojavio pošto je Tetida rasula njegov prah po ostrvu.

Suštinski, Zmijsko ostrvo je imalo složenu istoriju. Grci su ga preoteli Dačanima, nakon čega su ga Rimljani koristili kao mornaričku bazu. Bilo je pod kontrolom Vizantije, Đenovljana, Mlečana, pre nego što su ga zauzeli Tuci, pod čijom je vlašću ostao do 18. veka.

Posle Rusko-turskog rata, ostao je pod ruskom kontrolom. Zbog sve snažnijeg ruskog uticaja u tom regionu, izbio je Krimski rat, pa je Zmijsko ostrvo ponovo vraćeno pod tursku kontrolu.

Naredni rat, ponovo između Turske i Rusije od 1877. do 1878, godine, doneo je nezavisnost Rumuniji, kojoj je pripalo i Zmijsko ostrvo.

Rumunija je imala kontrolu nad ovim ostrvom sve do juna 1940. godine, kada su nacistička Nemačka, na osnovu pakta koji su potpisali Ribentrop i Molotov, položila pravo na ovo ostrvo. Tri godine kasnije, na ostrvo se iskrcala Crvena armije.

Posle Drugog svetskog rata, ostrvo je pravno vraćeno Rumuniji iako su se na njemu nalazile sovjetske snage, da bi sporazumom iz 1948. godine, bilo predato Sovjetskom Savezu. Godinu dana kasnije, počela je izgradnja vojne baze na ostrvu, iako parlamenti SSSR-a i Rumunije nikada nisu ratifikovali prethodne dogovore.

Posle raspada SSSR-a, Zmijsko ostrvo je ostalo u sastavu Ukrajine.

RTS.RS