Čisteći štalu pronašao slike koje vrede milione dolara!

Automehaničar Jared Whipple iz Voterberija je još 2017. godine našao je dok je raščišćavao štalu pronašao slike – umetnička dela, za koje je tek nekoliko godina kasnije saznao da sve zajedno vrede milione dolara!…

Džered Vipl iz Voterberija je još 2017. za dodatni honorar praznio kontejner s otpadom iz jedne štale koju je trebalo raskrčiti i naišao na njemu zanimljive predmete prekrivene prljavštinom, koje je zadržao.

U septembru 2017. godine, dok je štala u Watertown-u bila raščišćena za prodaju, izvođač je pronašao velika platna na kojima su bili naslikani delovi automobila. Prostor i njegov sadržaj su smatrani “napuštenim“, pa je pozvao svog prijatelja Džereda Vipla, automehaničara iz Waterbury grada, jer je mislio da bi mu se mogli svideti.

Sledećeg dana, Vipl je otišao do kontejnera gde je, kako je rekao, uzeo stotine umetničkih dela umotanih u plastiku i prekrivenih prljavštinom.

Kasnije je otkrio da je umetnost stvorio Frensis Hajns, umetnik rođen u Vašingtonu, koji je živeo u Konektikatu i Njujorku. Prema rečima kustosa umetnosti, dela zajedno vrede “milione“ dolara.

“Odmah sam počeo da istražujem“, rekao je Vipl, koji je proveo naredne četiri godine istražujući Hajnsa i kontaktirajući umetnikove prijatelje i porodicu.

Sada je Vipl sarađivao sa Holisom Tagartom, koji ima galerije u Sautportu i Njujorku, da napravi veliku izložbu Hajnsovog rada.

Izložba će prikazati i ponuditi na prodaju 35 do 40 komada pronađene umetnosti od 5. maja do 11. juna u galerijama Hollis Taggart Southport i Njujorku.

Kustos umetnosti i istoričar Piter Hejstings Falk procenjuje da se Hajnsove “umotane” prašnjave slike mogu prodati za oko 22.000 dolara, a njegovi crteži za oko 4.500 dolara — što bi učinilo da kolekcija koju je otkrio Vipl vredi milione dolara ako se proda u celini prenosi ctinsider

Vipl nije otkrio koliko je tačno komada izvukao iz smeća, ali je rekao da ima nekih koje neće prodati.

Kada je Vipl prvobitno pronašao komade, njegova prva misao bila je da ih okači u svom zatvorenom skejtbord parku u Voterberiju pod nazivom “Skladište“ za Noć veštica.

Ali nakon što je saznao za umetnika koji stoji iza kolekcije, koja je uključivala slike, skulpture i male crteže, odlučio se protiv toga i počeo je da kontaktira ljude iz sveta umetnosti.

“Uvek sam bio mehaničar i poznat sam u svetu skejtborda, ali ne i u svetu umetnosti. Tako da je pokušaj da naterate ljude da čak i otvore vaše imejlove i shvate vas ozbiljno bio ogroman izazov“, rekao je Vipl.

Pre nekoliko meseci, Vipl je odlučio da proda neke od umetničkih dela koje je pronašao sa namerom da Hajnsovo ime bude prepoznato u svetu umetnosti.

Frensis Hajns je umro 2016. u 96. godini i ima dva živa sina koji žive u Njujorku i na Floridi.

Izvor:Zanimljivostidana.com

Previous post VIC DANA: Propuh (I JOŠ VICEVA)
Next post U Švajcarskoj svako plaća svoj račun, ako te komšija pozove na roštilj nosiš svoje meso