DA LI JE SLANINA UOPŠTE ZDRAVA? Mit o OVOM specijalitetu je rešen, posle ovoga ćete je gledati drugim očima

Naše bake i deke, mame i tate, jeli su slaninu, a onda je nekako ona postala glavni krivac za maltene sve zdravstvene probleme i godinama je imala lošu reputaciju u svetu zdrave hrane.

Najveći problem je količina masti koju sadrži, ali stručnjaci ističu da je slanina dobra za zdravlje ukoliko se konzumira u umerenim količinama.

Istraživanje se pozabavilo se uticajem slanine na zdravlje, a jedan od razloga zbog kojeg se tvrdi da ova namirnica ipak nije tako loša je to što ne sadrži ugljene hidrate, već samo masti. Kada je reč o gojenju, ugljeni hidrati su najopasniji, a ne masti, tako da slanina u umerenim količinama neće doprineti gojenju. S druge strane, daće vam dosta energije.

Dobra stvar je što slanina sadrži i dosta proteina, koji su veoma važni za zdravu ishranu, ali i za kožu, kosti, kosu. Osim toga, ukoliko uz obrok pojedete malo slanine, duže ćete biti siti, baš zbog tih proteina koje sadrži.

Pored svega toga, slaninica sadrži i dosta vitamina iz kompleksa vitamina B, koji su jako važni za imuni sistem, a pored toga sadrži i cink.

Sve to ne znači da na slaninu sada treba da navalite kao na zelenu salatu, ali daleko od toga da je ova namirnica loša po zdravlje – jedino na šta treba da pazite je količina, kao i uostalom kod svih namirnica.

NAJZENA.RS

Previous post LEPOTICA IZ GANE KOJA JE ODBILA MILIJARDERA I OSTALA U SVOM SELU
Next post NAJPRLJAVIJI ČOVEK NA SVETU: Nije se kupao 67 godina