Cunami uništava sve pred sobom (VIDEO)

TONGO – Pacifičku državu Tonga zapljusnuo je talas cunamija nakon erupcije vulkana na dnu Tihog okeana.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se ogromni talasi kako udaraju po obali i ljudi koji pokušavaju da pobjegnu od vodene stihije.

Pojedine stanovnike Tonge cunami je zadesio dok su bili na misi u crkvi gdje su ostali zarobljeni.

U vodama Tihog okeana nadomak Apie, glavnog grada Američke Same, registrovani su talasi visine oko 1,5 metara, saopšteno je iz američkog Pacifičkog centra za upozorenje na cunami.

Meteorološka služba Tonge saopštila je da je upozorenje na cunami na snazi za cijelo ostrvo, piše Kurir.

Upozorenje na cunami dali su takođe i Nacionalna služba za vanredne situacije Novog Zelanda, kao i američkog Pacifički centar za upozorenje na cunami.

Američki Stormwatch je tvitovao da je osmominutna erupcija jedna od najnasilnijih ikada snimljenih na satelitu.

Erupcija vulkana Hunga Tonga-Hunga Haʻapai čula se širom južnog Pacifika.

Eksplozije su se čule čak i na Novom Zelandu, udaljenom više od 2300 kilometara, i kao “glasni zvuci grmljavine” na Fidžiju, udaljenom 500 kilometara.

Glavni grad Tonge nalazi se samo 65 km sjeverno od vulkana, na glavnom ostrvu zemlje Tongatapu.

Jedna stanovnica Tonge, Mere Taufa, rekla je da je osjetila erupciju dok se njena porodica spremala za večeru, a njen mlađi brat je mislio da bombe eksplodiraju u blizini.

“Moj prvi instinkt bio je da se sklonim ispod stola, zgrabila sam svoju mlađu sestru i vrištala na roditelje i druge u kući da urade isto”, citirala je novozelandska novinska stranica Stuff.co.nz.

Oblaci plina, dima i pepela koji su se izlijevali iz vulkana dosegli su 20 kilometara u nebo, saopštila je geološka služba Tonga.