Australija očekuje “udar” cunamija nakon eksplozije podvodnog vulkana

Upozorenje na cunami izdato je od strane Australiskog centra za upozorenja i to za dijelove , Viktorije, Kvinslenda i Tasmanije nakon erupcije podvodnog vulkana.

Upozorenje na cunami izdato je duž dijelova istočne obale Australije i na Tasmaniji, a nekim stanovnicima ostrva Lord Howe također je naređeno da se evakuišu.

Izvor: Nacionalni centar za upozorenja – Australija

Državna služba za vanredne situacije NSW-a naredila je evakuaciju nižih dijelova ostrva Lord Howe, a ljudima je savjetovano da se presele u određena okupljališta

„Za niža obalna područja ostrva Lord Howe postoji opasnost od velikih poplava, opasnih potresa, talasa i jakih okeanskih struja koje počinju u subotu posle 19:30 (po lokalnom vremenu) i trajat će nekoliko sati“, kaže se u savetu.

Upozorenja su takođe data za ostrvo Lord Howe i ostrvo Norfolk, a ljudima u ovim područjima prijete poplava. U upozorenju se navodi da se stanovnici ” savjetuju da odu na više tlo ili najmanje 1 kilometar unutrašnjost”.

Tongu je danas pogodio drugi cunami od petka, a nakon vulkanske erupcije podvodnog vulkana. “Talas cunamija od 1,2 metra primijećen je u Nukualofi”, objavio je australski biro za meteorologiju na Tviteru.

Najnovija erupcija vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai dogodila se samo nekoliko sati nakon ukidanja upozorenja na cunami u petak.