Vučić traži od Dodika da odblokiraju institucije BiH

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom. Dvojica sagovornika ocenili su da su mir i stabilnost od ključnog značaja za ceo region.

Predsednik Dodik je istakao da se protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH vodi besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moći. Кao primer za to, Milorad Dodik je ukazao na obeležavanje Dana Republike Srpske i najbrutalnije uvrede koje su tim povodom usledile iz Sarajeva i iz usta mnogih zapadnih političara, a koji su običan događaj na kome su prisustvovale regularne i legalne policijske snage Republike Srpske predstavili kao pretnju miru, dok stvarno ugrožavanje mira od strane muslimanskih paravojnih jedinica, Zelenih beretki, i njihovo okupljanje u Sarajevu i Bužimu, nisu ni pomenuli.

Predsednik Dodik je naglasio da je srpskom narodu gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i dosledno provođenje Dejtonskog sporazuma zbog jednostranog i pristrasnog pristupa, pre svega Sjedinjenih Američkih Država.

Predsednik Vučić je ocenio da su sankcije SAD protiv Milorada Dodika i drugih zvaničnika Republike Srpske užasan presedan, te da jedino mogu da donesu katastrofalne posledice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u celom regionu.

“Sankcije su uvek donosile samo problem, a nikada rešenje”, dodao je predsednik Vučić.

Imajući u vidu težinu pozicije celokupnog srpskog naroda, a posebno neprimerene i nepravedne pritiske koji se provode protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva, predsednik Vučić je zamolio predsednika Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da učestvuju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i RS.

Predsednik Vučić je istakao da je svaka odluka na rukovodstvu RS, ali da i predsednika Dodika i sve političke predstavnike u RS moli da razmotre njegov predlog, jer je jasno da neki politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost celog regiona, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i RS.

“Moja molba predsedniku Dodiku i svim političkim faktorima u RS nije zahtev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju, naprotiv, moja molba je da sto gde treba da sede predstavnici RS ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda”, naglasio je Vučić.

Predsednik Vučić je ponudio da predsedniku Dodiku i svim institucijama i političkim predstavnicima u Banja Luci obrazloži svoj predlog.

Predsednik Vučić i predsednik Dodik razgovarali su i o tome da Republika Srbija priprema značajnu finansijsku podršku Republici Srpskoj, te da će o tome timovi dvojice predsednika i dveju vlada ubrzati razgovore i u najskorijem roku obavestiti javnost.

Vučić i Dodik dogovorili su i održavanje velikog sabora Republike Srbije i Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak dveju vlada, za 27.januar, kada će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unapređenju saradnje u svim oblastima između Republike Srbije i Republike Srpske.

Dodik: Vučićev prijedlog racionalan i realan, o njemu će se razgovarati čim se vratim u Banju Luku

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodiknakon sastanka s predsjednikom Srbije izjavio je da je zahtjev Aleksandra Vučića za povratak u procese na nivou BiH racionalan i realan,  te da će se o njemu razgovarati a o njemu će se razgovarati odmah pri povratku u Banju Luku.

– Predsjednik Vučić nas je zamolio da se mi uključimo u procese, kako ne bi ostalo prazno mjesto za stolom iza nas, ne traži da mi išta odlučujemo, što mislimo da ne treba, već da budemo unutra, što je jedan racionalan i realan zahtjev – rekao je Dodik za RTRS.

Dodao je da su predstavnici Srba i do sada bili u razgovorima.

Naglasio je da će pri povratku u Banju Luku sjesti i razgovarati o detaljima razgovora, koji je, kako kaže, za njih važan. Član Predsjedništva je izrazio zahvalnost predsjedniku Srbije na, kako navodi, poznavanju, i ustrajnosti da se očuva dejtonski okvir.

Osvrnuo se Dodik i na druge teme.

– Muslimani misle da je ovo baš sad trenutak da nastave dalje kako bi nešto dodatno satrali Republiku Srpsku, umjesto da su pokazali spremnost da sa nama sarađuju, da poštuju Ustav, oni su pokazali spremnost da to ne poštuju – rekao je Dodik dodavši da su računali na podršku ogromnog dijela međunarodne zajednice.

O reakcijama na proslavu 9. januara, kojeg je ranije Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, rekao je da nema ništa sporno, te da su na ulicama bili policajci koji su svaki dan na tim istim ulicama.

– Nemate reakciju međunarodne zajednice na sve one izlive mržnje koje gledamo, mobilizaciju Zelenih beretki, one demonstracije koje smo vidjeli u Bužimu, privrženost ekstremnoj islamskoj politici – rekao je Dodik.

Dodik je prokomentirao i dešavanja u vezi sa učešćem najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića na teniskom turniru u Australiji te je rekao da je to pokazalo da se svijet potpuno promijenio i da nema slobode i prava čovjeka da odlučuje o svom životu na način na koji on misli da može.

Dodik je rekao da se nada da će Đoković na kraju, ipak, igrati na Australian Openu jer bi uskraćivanje da učestvuje bilo gubitak za Australiju i taj turnir, a ne za srbijanskog tenisera.

– U svakom slučaju, uskratiti eventualno takvoj teniskoj veličini i čovjeku koji je broj jedan u svijetu da igra – to je gubitak i za njih i za lokalni turnir, a ne za Novaka – rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

banjaluka.net/RTRS