Na listi uskoro 52 fizička i pravna lica u vezi sa Dodikom

Na američkoj listi sankcija trebale bi se naći još 52 fizičke i pravne osobe povezane sa Miloradom Dodikom.

Nakon što je Ministarstvo finansija SAD-a danas objavilo proširene sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku te na listu za sankcije stavilo Alternativnu televiziju iz Banjaluke, tu neće biti kraj.

Kako saznaju pojedini mediji na američkoj crnoj listi naći će se još 52 pravne ili fizičke osobe povezane s režimom Milorada Dodika.  

Oglasio se Blinken – Evo ko je još na crnoj listi SAD

Američki državni sekretar SAD Entoni Blinken objavio je saopštenje u kome se kaže da su SAD uvela sankcije bivšem predsjedniku VSTS-a Milanu Tegeltiji, njegovoj supruzi Tijani i predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću.

“Ministarstvo spoljnih poslova SAD (State Department) objavljuje da su na listu stavljeni bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta(VSTV) Bosne i Hercegovine, Milan Tegeltija, i predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) iposlanik u Parlamentarnoj skupštini, Mirsad Kukić”, kaže se u saopštenju.

Sankcije su izrečene zbog njihove uključenosti u značajne korupcijske aktivnosti.

“Ovim stavljanjem na listu Tegeltiji i Kukiću onemogućava se ulazak u SAD. Svojim djelovanjem podrivali su vladavinu zakona i povjerenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese, te mir i prosperitet za građane Bosne i Hercegovine”, nevodi se u saopštenj i dodaje:

“Kukić i Tegeltija stavljeni su na listu prema Poglavlju 7031(c) Zakona o aproprijacijama za programe Ministarstva spoljnih poslova SAD, inostrane operacije i srodne programe iz 2021.”

Koristeći službeni položaj predsjednika VSTS, Tegeltija je, kako se kaže, učestvovao u korupcijskim radnjama koje su uključivale korištenje političkog uticaja i službenog položaja za ostvarivanje lične koristi.

“Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija iskoristio svoj položaj da bi ostvario korist u zamjenu za miješanje u sudski proces i manipulisanje imenovanjima na pravosudne funkcije, te zapošljavanjem na druge javne pozicije”, saopšteno je.

“Koristeći službeni položaj direktora javnog preduzeća Rudnik Banovići, te poslanika u Parlamentarnoj skupštini, Kukić je učestvovao u korupcijskim radnjama koristeći svoj politički uticaj i službeni položaj za ostvarivanje lične koristi”, ističe se u saopštenju.

Postoje, kako kažu, vjerodostojne informacije da je Kukić zloupotrijebio javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanjima da bi ostvario političku korist.   

“Pored Tegeltije i Kukića, Ministarstvospoljnih poslova SAD (State Department) na listu je uvrstilo Tegeltijinu suprugu, Tijanu Tegeltiju, u skladu sa Poglavljem 7031(c). Ovom odlukom se i njoj onemogućava ulazak u Sjedinjene Države”, naglašeno je u saopštenju za javnost.

(BN)