“Cela Amerika protiv malog Dodika”

U narednoj godini Republika Srpska nastavlja da se bori za svoj položaj regulisan Dejtonom, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Tvrdi da se ne plaši ni američkih ni nemačkih sankcija i napominje da je Republika Srpska ponudila platformu za razgovore s Federacijom BiH o nametnutim odlukama, ali da Bošnjaci to ne žele.

“Oni misle – rešiće se Dodika, pa će doći neko ko će pristati na sve što oni kažu, pa će povući još na nivo BiH, pa će posle i taj biti kriv, pa će i njega rušiti”, rekao je Dodik.

Ponovio je da RS neće razgovarati sa Kristijanom Šmitom dok ga Savet bezbednosti UN ne potvrdi kao visokog predstavnika.

Dodik je rekao da će krajem januara u parlament RS ući nova zakonska rešenja u vezi sa visokim sudskim i tužilačkim savetom RS.

“Ukinućemo Ešdaunov Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom RS. Onda ćemo novim zakonom regulisati imovinu u RS, pre svega šume i poljoprivredno zemljište, zato što tvrdimo da je Ustavni sud apsolutno bio politički motivisan kad je o tome odlučivao”, istakao je Dodik.

Na pitanje da li je zabrinut zbog najava sankcija, Dodik je odgovorio da u režimu sankcija živi već nekoliko godina.

“To je glupost koju su napravili samo da bi me sprečili da dođem na inauguraciju američkog predsednika Donalda Trampa, koga sam podržavao”, rekao je Dodik.

Dodao je da nikad neće više tražiti vizu za Ameriku i da mu sankcije više liče na nemoć.

“Sa jednim malim Miloradom Dodikom obračunava se cela Amerika. Nekad kad ostanem sam kažem sam sebi kako sam ja to moćan. I pravo da vam kažem ismejem se”, rekao je Dodik.

Na konstataciju da se spominju i nemačke sankcije, Dodik je odgovorio da nemačka ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok, koja zagovara sankcije, kako je rekao, “nema pojma o BiH” i “nema veze o tome šta se dešava ovde”.

Izvor: Nezavisne