“Nisu u pitanju kanisteri s gorivom” Bugarski istražioci otkrili kako se “autobus smrti” zapalio i zašto ljudi NISU MOGLI DA SE SPASU

Bugarski istražioci su poručili da je ljudska greška vjerovatno uzrok nesreće na autoputu u Bugarskoj, kada se zapalio autobus iz Sjeverne Makedonije sa 52 putnika, od kojih je poginulo njih 45.

Autobus je prevozio turiste, uključujući djecu, iz Severne Makedonije koji su se vraćali sa turističkog putovanja u Tursku.

Autobus se oko 2 sata ujutro u utorak zapalio na autoputu u zapadnoj Bugarskoj.

Istražioci su otklonili mogućnost terorističkog napada, kao i mogućnost da su dodatni kanisteri sa gorivom prouzrokovali požar. Takođe su ustanovili da nije došlo do eksplozije, prenosi Index.

– Trenutno je najvjerovatnije i jedino objašnjenje ljudska greška – kazao je šef Nacionalne istražne službe Borislav Sarafov na konferenciji za medije u četvrtak.

– Autopsije ukazuju na to da žrtve uglavnom poginule usljed gušenja zbog požara, a ne zbog sudara ili povreda zbog eksplozije – dodao je.

Istražioci ispituju da li loše označavanje traka, nedostatak odgovarajućih znakova i reflektora, kao i loša organizacija saobraćaja na autoputu mogli da doprinesu nesreći.

– Naše mišljenje je da saobraćajna barijera u koju se autobus prvo zabio, ne samo da nije korisna, već je opasna za saobraćaj i zapravo je doprinijela nesreći – kazao je Sarafov.

Autobus se zapalio zbog trenja

Autobus je udario u prepreku na desnoj strani i zapalio se zbog trenja. Potom je skrenuo ulijevo da bi se zaustavio na preprekama koje odvajaju dva smjera autoputa, kažu istražioci.

– Svjedoci su rekli da je nakon prvog udarca izbio požar, a autobus se ubrzo napunio dimom – istaknuo je glavni istražilac Marijan Marinov.

– Niko nije mogao da izađe na prva vrata zbog jake vatre. Svi su se okupili ispred stražnjih vrata, ali su ona bila blokirana saobraćajnim preprekama koje su zaustavile autobus – rekao je.

FOTO: EPA/ VASSIL DONEV / RAS KOMBO
FOTO: EPA/ VASSIL DONEV / RAS KOMBO

Jedna osoba, koja je preživjela tako što je razbila prozor u stražnjem dijelu autobusa, svjedočila je kako je osam osoba iskočilo iz zapaljenog vozila, rekla je Sijka Mileva, portparolka državnog tužilaštva.

Hospitalizovano je sedam osoba.

Bugarska je poslala dva službenika u četvrtak u Severnu Makedoniju kako bi preuzeli DNK uzorke od porodice, šo je potrebno za identifikaciju žrtava, kazao je Sarafov.

Srpskainfo