Pronađeno oko 600 migranata u dve prikolice šlepera

Oko 600 migranata iz 12 zemalja spaseno je u subotu u Meksiku nakon što su pronađeni ugurani u dve prikolice šlepera, saopštio je Nacionalni institut za migracije Meksika.

Migranti, među kojima je 145 žena i 455 muškaraca, potiču iz Centralne Amerike, Afrike i indijskog potkontinenta, a pronađeni su u jugoistočnoj mksičkoj državi Verakruz, objavio je Glas Amerike.

Ogromna većina bila je iz centralnoameričkih zemalja Gvatemale, Hondurasa i Nikaragve, a ukupno 37 bilo ih je iz Bangladeša, šest iz Gane i po jedna osoba iz Indije i Kameruna, dodaje institut.

Migranti su bili nagurani u prikolice dva kamiona, rekao je Tonatiuh Ernandez, lokalni šef Komisije za ljudska prava.

„Ima dece, maloletnika, video sam trudnice, bolesnika“, rekao je Ernandez.

Kao koridor između Centralne Amerike i Sjedinjenih Država, Meksiko je video ogroman broj migranata koji prolaze preko njegove teritorije.

Dva karavana sa nekoliko stotina migranata trenutno prolaze kroz južni Meksiko, sa ciljem da pribave dokumente koji im omogućavaju tranzit kroz zemlju.

Priliv migranata bez dokumenata porastao je nakon inauguracije predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji je zauzeo humaniji pristup krizi na granici sa migrantima od svog prethodnika Donalda Trampa.

Sjedinjene Države su zabeležile 1,7 miliona ljudi koji su pokušali ilegalno da uđu iz Meksika između oktobra 2020. i septembra 2021. godine, što je rekord svih vremena u takvom vremenom periodu.

N1