Tinejdžer ubio dva muškarca, porota: “Nije kriv”

VAŠINGTON – Porota u gradu Kenoši oslobodila je osamnaestogodišnjeg Kajla Ritenhausa optužbi da je odgovoran za ubistvo dvojice muškaraca i pokušaja da ubije trećeg, svojom poluautomatskom puškom, za vrijeme haotičnih protesta za rasnu pravdu 2020. u Viskonsinu, zaključujući da je tinejdžer reagovao u samoodbrani.

Porota, koju čini 12 članova, je jednoglasno zaključila da Ritenhaus nije kriv na osnovu dvije tačke optužnice za ubistvo, jednu za pokušaj ubistva i dvije tačke za nesmotreno ugrožavanje javne bezbjednosti za vrijeme uličnih protesta koje su pratile pljačke i paljenje imovine, 25. avgusta 2020. u gradu Kenoši u kojem pretežno žive pripadnici radničke klase, prenio je Glas Amerike.

Suđenje Kajlu Ritenhausu je polarizovalo Ameriku i pokazalo duboke podjele u društvu povodom kontroverznih pitanja kao što je pravo na posjedovanje i nošenje oružja.

Ritenhaus je poluautomatskim oružjem ubio tridesetšestogodišnjeg Džozefa Rozenbauma i dvadesetšestogodišnjeg Entonija Hubera i ispalio metak koji je otkinuo dio ruke dvadesetosmogodišnjeg Gejdža Groskrojca.

Porota, koja je donijela presudu poslije više od tri dana razmatranja, saslušala je sasvim suprotne narative odbrane i tužilaštva, koji su slikali veoma različitu sliku ponašanja optuženog tinejdžera tokom noći nereda.

Odbrana je tvrdila da je Ritnehaus više puta napadnut i da je upucao muškarce iz straha za sopstveni život.

Predstavili su ga kao tinejdžera zainteresovanog za svoju zajednicu, koji je došao u Kenošu da brani privatnu svojinu poslije nekoliko noći nereda u gradu južno od Milvokija.

Neredi su nastali nakon što je policija pucala u Afroamerikanca, Džejkoba Blejka, koji je ostao paralizovan od struka naniže.

Tužioci su Ritenhausa prikazali kao nesmotrenog “osvetnika” koji je provocirao nasilne situacije i nije pokazao nikakvo saosjećanje prema muškarcima koje je upucao svojom puškom AR-15.

Suđenje je uživo prenošeno na nacionalnim TV kanalima, uz opširne analize i komentare.

Mnogim Amerikancima je veoma stalo do prava na oružje, koje je zaštićeno Ustavom, iako je stopa oružanog nasilja u zemlji veoma visoka, a vatreno oružje lako dostupno.

Ritenahus, koji je i sam izašao da svjedoči, rekao je da nije imao izbora i morao da otvori vatru da bi se zaštitio.

On je heroj za neke konzervativce, koji se zalažu za široka prava na nošenje oružja i smatraju da je njegovo pucanje bilo opravdano.

Mnogi sa lijeve strane spektra, međutim, vide mladića kao osvetnika i oličenje američke kulture oružja koja je potpuno van kontrole.

Protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti postali su nasilni u mnogim američkim gradovima poslije policijskog ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu, tri mjeseca prije događaja u Kenoši.

NEZAVISNE N,