Jezivi detalji otmice Breninog sina: Za živog Stefana su tražili 2.5 miliona, za mrtvog pet!

Do tančina su znali kako i šta da urade, a sadržina pisma koje su poslali će vas zgroziti

Slučaj otmice sina pevačice Lepe Brene i nekadašnjeg tenisera Bobe Živojinovića i posle više od dve decenije intrigira javnost. Detalje otmice koji do sada nisu poznati, ali i zašto nije nikada rešen ovaj slučaj, otkrio je Mile Novaković, bivši šef Uprave kriminalističe policije (UKP) i jedinice Poskok.

On je rekao da je tragično što slučaj otmice Stefana Živojinovića iz novembra 2000. godine nikada nije rešen.

– Slučaj otmice Stefana Živojinovića nije rešen, “zemunci” ne stoje iza toga, da je suprotno došlo bi se do njih… U svim otmicama u to vreme bilo je po desetak ljudi, a malog Stefana su otela dvojica muškaraca – jedan stariji, drugi mlađi…

To je verovatno bio neko iz njihovog okruženja, neko ko ih je dobro znao. Ono što je razlika od drugih otmica “zemunaca” je i način komuniciranja – oni su Breni i Bobi slali pisma, tako su poslali i karticu preko koje kasnije treba da komuniciraju – naveo je Novaković i dodao:

– Nakon otmice koverta im je bila ostavljena u kontejneru na Studentskom trgu. U koverti je bilo pismo, ali i kartica za mobilni telefon, mreže 064. Na A4 formatu, na dve strane papira s kvadratićima, mašinom za kucanje, latinicom, detaljno je dato šta Brena i Boba treba da rade i kako da postupaju.

Počinjalo je sa: “Gospodine i gospođo Živojinović, ovim potvrđujemo da se vaš sin Stefan nalazi kod nas. Prema njemu ćemo se ponašati ljudski dok ste i vi korektni. Neće mu faliti nijedna plava dlaka s glave.” Usledilo je upozorenje da ne pozivaju miliciju. Reč milicija je bila podvučena. A zatim je sledila monstruozna pretnja:

“Stefana možete otkupiti na dva načina. Živog, za dva i po miliona maraka. Mrtvog, za pet miliona maraka.”

Dodatno je pojašnjeno da će u slučaju druge varijante otkupljivati deo po deo dečakovog tela. Živojinovićima je dat rok od dva dana da sakupe novac:

Kad sakupite novac, na četiri radio stanice platite da se vrti oglas.” Reč je bilo o stanicama Studio B, Stenka, Pingvin i Pink, a oglas je glasio:

“Firma Šafner obaveštava partnere da je sva dokumentacija prikupljena u datom roku, pa posebno molimo da nam se jave partneri.”

Zatim sledi: “Ukoliko posle tri dana ne čujemo oglas, smatraćemo da se odugovlači sa isplatom iz raznoraznih razloga. Svaki dan kašnjenja znači da će na ruci Stefana biti jedan prst manje. A ako ni posle deset dana ne bude oglasa – prelazimo na drugu varijantu u kojoj ćete morati da sakupite pet miliona maraka.”

Njihova “druga varijanta” značila je i smrt dečaka – priča on za Kurir.