Dačić: Međunarodna zajednica da odluči – rat ili mir

​BEOGRAD – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas povodom najnovijih dešavanja na sjeveru KiM da međunarodna zajednica mora da preduzme najoštrije mjere da se prekine sa jednostranim potezima koji će cio region dovesti pred situaciju “rat ili mir”.

Međunarodna zajednica, kako je rekao, zaista treba da donese ključnu odluku šta želi na Kosovu i Metohiji – rat ili mir.

“Ovo što se sada dešava nije samo ruganje u lice čitavoj međunarodnoj zajednici, već predstavlja i pokušaj zastrašivanja sa krajnjim ciljem vojnog osvajanja severa KiM gde žive Srbi i sa dodatnim ciljem da se oni proteraju sa KiM”, rekao je Dačić za Tanjug.

Predsjednik parlamenta je podsjetio da po Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN, bezbjednosnu funkciju na KiM obavlja KFOR, odnosno NATO, navodeći da se upad jedinice ROSU dešava po ko zna koji put bez obaveštenja predsjednicima srpskih opština i bez najave, kako je to predviđeno Briselskim sporazumom.

Prema njegovim riječima, KFOR je imao obavezu da obavijesti Srbe ako ih je, kako kaže, ROSU uopšte obavijestila o tome, ocjenjujući da je riječ o još jednom kršenju Brisleskog sporazuma.

“Ovo je još jedan pokazatelj da će sve dok se ne pokaže čvrstina u osudi takvih jednostranih akcija, (Aljbin) Kurti ići na maksimalne provokacije, sa željom i suprotno svim zalaganjima Srbije za mirno rešenje problema i nastavak dijaloga, da silom pokuša da osvoji sever i da time ”reši” pitanje problema Srba na KiM”, ocijenio je Dačić.

On je rekao da podržava državne organe na čelu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nadležnim ministarstvima, odnosno vojskom i policijom, da pokažu čvrstinu u namjeri da ukažu koje su naše crvene linije.

“Naše crvene linije jesu opstanak Srba na KiM, naročito na severu KiM, i nećemo dozvoliti nikakve oružane napade na severu. I to celoj međunarodnoj zajednici mora da bude jasno”, poručio je Dačić.

Rakić: Ako se ovo ponovo desi, branićemo se svim sredstvima

RAŠKA – Predsjednik Srpske liste Goran Rakić poručio je danas predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sastanku u Raški da će srpski narod na Kosovu i Metohiji, ukoliko se nešto slično poput ovoga danas dogodi, pružiti otpor i braniće se svim sredstvima.

“Ukoliko se sledeći put desi nešto ovako, imaćeo opšti otpor. Ma šta to značilo i kako god to shvatili, ali branićemo se svim raspoloživim sredstvima” rekao je Rakić, i na te riječi dobio aplauz prisutnih Srba.

Rakić je dodao i da nikako ne može da razumije da neko puca na goloruki narod.

“Sledeći put ako se desi, neće na ovome ostati, branićemo se svim sredstvima. Ne znam da li ćemo se odbraniti, ali ćemo se braniti”, rekao je Rakić, na šta su okupljeni povikali da neće ni biti sjledećeg puta, jer će Srbi sami reagovati i braniti se.

Na to se nadovezala jedna mještanka sa KiM, koja je rekla Vučiću da je obećao da će poslati vojsku na KiM da brani građane, ako jedan metak bude ispaljen.

“Mi nemamo čime… Pucali su na nas, bacali suzavac, morate da nas odbranite. Mi nemamo kako da se odbranimo”, rekla je ona, dok je Vučić vidno potrešen slušao svjedočenja Srba.

Srbi sa KiM prenijeli su predsjedniku da su uznemireni, a Rakić je dodao da to što ljudi upadaju jedni drugima u riječ, nije zato što su nekulturni, već zato što su uplašeni i zabrinuti za porodice.

“Ja i Srpska lista bićemo sa narodom, borićemo se do kraja”, poručio je Rakić.

Sastanku sa Srbima sa KiM u Raški prisustvuju ministri odbrane i policije Srbije Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Tanjug