Panika na UKC RS / Kisika imaju samo za 30 sati: Šta će onda biti sa pacijentima?

S obzirom da trenutno imamo kiseonika za najviše 30 sati, kontaktirali smo ih, ali nam je rečeno da isporuke neće biti. Kako-zašto, nije nam jasno

Na UKC RS ulaze u kritični period s obzirom da im zbog nemogućnost nabavke kisika za pacijente trenutne zalihe pružaju dovoljne količine za tridesetak sati upotrebe. Uz povećan broj hospitaliziranih pacijenata potrošnja kisika je povećana, a novonastala situacija stvara veliku paniku.

Međutim, kiseoničku podršku ne dobijaju samo pacijenti s koronavirusom. No, na kontakte iz UKC RS dobavljač kisika TGT Tehnogas je rekao kako isporuka kisika neće biti.

Podsjetimo, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je juče „TGT Tehnogas“ Laktaši zabranila proizvodnju i prodaju medicinskog kiseonika. Međutim, zapisnik niko iz firme nije htio da potpiše pa im je izrečena usmena zabrana proizvodnje i prometa kisika.

– S obzirom da trenutno imamo kiseonika za najviše 30 sati, kontaktirali smo ih, ali nam je rečeno da isporuke neće biti. Kako-zašto, nije nam jasno. Ono što znamo, jeste da će se, ako se ova situacija što prije ne riješi, naši pacijenti naći u velikom problemu – rekao je neimenovani sagovornik za Srpskainfo.

Firmi “TGT Tehnogas” iz Laktaša zabranjen rad – Odbili potpisati zapisnik inspekcije

Inspektori Agencije za lijekove BiH juče su od 8 časova i 30 minuta do 17 časova boravili u firmi “TGT Tehnogas” u Laktašima, koja je u vlasništvu bivšeg ministra unutrašnjih poslova Stanislava Čađe isporučivala industrijski kiseonik UKC-u.

Tom prilikom izvršena je kontrola i konstatovana proizvodnja kiseonika, saznaje BN televizija.

Sačinjen je zapisnik koji niko iz firme “TGT Tehnogasa” nije želio da potpiše, zbog čega im je usmeno zabranjena proizvodnja i promet kiseonika.

Tvrdi se da pomenuta firma nije registrovana za prodaju medicinskog kiseonika – lijeka, a isto tako nisu registrovani ni za proizvodnju medicinskog kiseonika.

Afera “Kiseonik” posljednjih dana potresa javnost Srpske, koju je pokrenuo gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković koji tvrdi da se u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske za liječenje ljudi koristi tehnički gas umjesto medicinskog.

Ovaj gas za bolnice nabavljala je firma “TGT Tehnogas”.

(BN)