UŽIVO Borbeni avioni ponovo iznad Jarinja; Albanija poslala poruku: Povucite se VIDEO/FOTO

Građani nezadovoljni odlukom Prištine o zameni registarskih tablica ulaze u sedmi dan protesta na severu Kosova i Metohije, kod prelaza Jarinje i Brnjak.

Nekoliko aviona Vojske Srbije juče je u više navrata nadletalo Jarinje i Brnjak.

Od svojih pozicija ne odustaju ni pripadnici specijalne policije, ni građani okupljeni na protestu.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da je “osvedočeni ekstremista Aljbin Kurti ponovo potvrdio da je spreman da za šaku glasova na predstojećim izborima, izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije”.

Hoti: Akcije kosovske vlade na severu moraju biti koordinisane sa međunarodnim partnerima

Bivši kosovski premijer i funkcioner Demokratske partije Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom situacije na severu Kosova da “akcije kosovske vlade moraju biti odmerene i smišljene do kraja, potpuno koordinisane sa međunarodnim partnerima i dosledne”.

Hoti je na Fejsbuku napisao da svaki drugi pristup rešavanju ove situacije koja traje već sedam dana, može biti štetan.

“U zabludi su oni koji misle da je Kfor tu da se bori za nas”

Politički analitičar Dukađin Gorani izjavio je, povodom situacije na severu Kosova, da oni koji misle da je Kfor tu da se bori za Kosovo, žive u zabludi, prenosi Gazeta ekspres.

“Komplikacija situacije na severu mogu nas dovesti u potpuno drugačiji položaj u odnosu na međunarodnu zajednicu. Oni koji misle da je međunarodna zajednica u službi Kosova žive u zabludi. Oni koji misle da su međunarodne trupe tu da se bore za našu zemlju takođe žive u zabludama”, rekao je Gorani u emisiji “Presing” na T7.

Istakao je da je ambiciozno očekivati da međunarodni partneri budu na kosovskoj strani.

“Srbija ne treba da povuče svoje oružane snage”

Penzionisani zamenik komandanta 53. graničnog bataljona Dragutin Dimčevski naveo je da se “pozivu Tirane za povlačenjem srpskih oružanih snaga sa administrativnih prelaza neće i ne može izaći u susret”.

“Pratim situaciju i u potpunosti podržava sve mere koje je poduzelo naše državno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Vučićem u cilju smirivanje situacije. Dobro je što su naše oružane trupe u stanju pripravnosti i treba da budu dole, kako bi pružile i moralnu podršku našem napaćenom narodu na Kosovu“, kazao je Dimčevski.

O samom zahtevu Tirane, kaže da je upravo Albanija bila ta zemlja koja je zdušno podržala OVK u napadima na srpske trupe tokom 1998. i 1999. godine.

“Pozivamo Srbiju da povuče svoje oružane snage”

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Albanije pozvalo je Srbiju da “povuče oružane snage upućene na granicu sa Kosovom”.

Pozvali su Srbiju i da radi na hitnoj deeskalaciji situacije

U saopštenju za javnost se ističe da je Albanija posebno zabrinuta zbog “raspoređivanja srpskih oružanih snaga u blizini granice sa Kosovom i vojnih aviona koji lete blizu i iznad vazdušnog prostora Kosova, što podstiče pojedince na izazivanje nemira i nasilja, kao i na destabilizaciju Kosova”.

“Ovi akti su u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima koji imaju za cilj da osiguraju red i stabilnost u tom delu regiona. Pozivamo Srbiju da povuče oružane snage upućene na granicu sa Kosovom i da radi na hitnoj deeskalaciji situacije. Pozivamo sve aktere da pokažu suzdržanost i odmah pređu na dijalog, kao jedini način da se krene napred i reše otvorena pitanja u duhu saradnje, kojoj je Albanija nepovratno posvećena, u svojim bilateralnim i multilateralnim naporima”, poručuju iz ovog ministarstva.

Dodaje se da će Albanija “kao saveznik u NATO-u i odgovorna članica Ujedinjenih nacija, učiniti sve što je u njenoj moći da podrži sve napore da se situacija odmah deeskalira i vrati dijalogu”.

Sve u vezi sa dešavanjima na Kosovu i Metohiji pratite iz minuta u minut na Live blogu B92.net.