Objavljen novi snimak kretanja vozila Vojske Srbije kod granice sa Kosovom

Danas je sedmi dan protesta na sjeveru Kosova, tokom kojih Srbi sa sjevera blokiraju prijelaze Jarinje i Brnjak zbog odluke Vlade u Prištini o registarskim tablicama.

Nekoliko aviona Vojske Srbije u više navrata nadlijetalo je Jarinje i Brnjak. Osim toga, ovih dana su objavljivani snimci transpota srbijanskih tenkova ka granici sa Kosovom.

Od svojih pozicija ne odustaju ni pripadnici kosovke specijalne policije, ni građani okupljeni na protestu. Granične prijelaze nadlijetao je i helikopter KFOR-a.

Danas je na društvenim mrežama objavljen i novi snimak kretanja oklopnih vozila Vojske Srbije na sporednom putu u blizini granice sa Kosovom.

Snimak je objavljen na Instagramu stranice bunt_kosmet uz tekst “Sporedni put u blizini administrativnog prelaza“, a prenijeli su ga beogradski mediji.

Ministarstvo Evrope i vanjskih poslova Albanije pozvalo je Srbiju da “povuče oružane snage upućene na granicu sa Kosovom, kao i da radi na hitnoj deeskalaciji situacije”.

Podsjetimo, Vlada Kosova je u ponedjeljak uvela mjeru reciprociteta, ne dozvoljavajući promet vozila sa srbijanskim tablicama. Vozači s ovim registarskim tablicama na ulazu u Kosovo moraju uzeti privremene registarske tablice, kao što su građani Kosova s registarskim oznakama RKS dužni da ih promijene pri ulasku u Srbiju.

Osim toga, tablice sa sjevera Kosova (KS) više nisu legalne, i jedine važeće tablice su one s oznakom RKS (Republika Kosovo).

KLIX